Confidenţialitate

Posibilă înțelegere între medici? Consiliul Concurenței a observat că se prescriu destul de des medicamente mai scumpe

Consiliul Concurenței afirmă că se prescriu surprinzător de des medicamente mai scumpe, nu variantele lor mai ieftine.

Președintele instituției spune că medicamentele generice pătrun foarte greu pe piață, iar medicii promovează în special medicamentele inovative.

Costurile sunt suportate, evident, de către pacienți – a declarat Bogdan Chirițoiu.

Ce am vazut noi in cadrul acestei analize este ca in continuare se prescriu surprinzator de mult medicamentele mai scumpe, asa-numite medicamente inovative, si nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice“, a spus Chiritoiu cu ocazia prezentarii raportului anual pentru 2015.

Medicii prescriu influentati in parte si de sumele mari pe care le au la dispozitie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor. Sunt preturi mai mari aprobate de stat pentru acelasi medicament, ceea ce face sa existe mai multi bani la dispozitia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca sa stimuleze medicii sa prescrie respectivele medicamente“, a explicat președintele Consiliului Concurenței.

Contactat de Europa FM, Bogdan Chirițoiu a spus că o posibilă explicație ar putea fi bugetul mare alocat de firmele din industria farmaceutică pentru promovarea medicamentelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan Chirițoiu consideră că situaţia este permisă şi de politicile incoerente ale funcţionarilor de stat care se ocupă cu aprobarea listelor de medicamente.

Concluziile analizei făcute de Consiliul Concurenței vor fi puse în dezbatere publica timp de o lună, dupa care vor fi purtate discutii cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentelor.