Confidenţialitate

ONU: Sancțiuni foarte dure pentru Coreea de Nord

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care se impun noi sancțiuni Coreei de Nord, ca reacție la recentele teste nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale.

Phenianul nu mai are voie să exporte produse precum cărbune, minereu de fier, peşte sau fructe de mare, ceea ce va duce la pierderi de aproximativ trei miliarde de dolari anual, scrie președintele american, Donald Trump  pe Twitter.

Mai mult, rezoluția Consiliului limitează numărul de muncitori nord-coreeni în străinătate, interzice înființarea de noi companii cu capital mixt, cu participare nord-coreeană, blochează activele internaționale a încă patru companii nord-coreene, inclusiv principala bancă folosită de Coreea de Nord pentru schimburile valutare.

9 persoane  nord-coreene ale căror active vor avea conturile blocate în întreaga lume și nu vor avea voie să călătorească în străinătate.

Anul acesta și China a decis să nu mai cumpere cărbune de la Phenian, pentru a pune presiune pe Coreea de Nord.

Decizia Consiliului a fost unanimă, după luni de negocieri între Statele Unite și China, principalul partener internațional al Coreei de Nord. Deși sunt cele mai duri sanțiuni de până acum, Coreea de Nord nu a dat vreun semn că ar opri programul său nuclear despre care se tot vorbește.

 

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că sunt necesare și alte acțiuni împotriva Coreei de Nord și că “Statele Unite iau și vor continua să ia măsuri defensive prudente pentru a se proteja și a-și proteja aliații”.