Confidenţialitate

Midia: a început ecologizarea dupa rasturnarea navei Queen Hind. O alta navă, cu 16.500 de oi pentru Arabia Saudită, oprită în port

Un remorcher cu macara adună oile moarte din epava, iar neutralizarea cadavrelor va fi decisă de DSVSA Constanța. Intervin si scafandrii unei firme specializate pentru colectarea cadavrelor de animale care plutesc la suprafata apei.
Odată cu excluderea posibilității de a mai exista oi vii în epava navei răsturnate în portul Midia, echipele ISU Dobrogea și voluntarii de mediu, care au reușit să salveze 254 de animale în viață, au fost retrase din dispozitiv. Coordonarea activităților legate de scoatere a navei revine Administrației Portului Constanța și Autorității Navale Române. În urma primei analize, s-a decis ca un remorcher echipat cu macara, însoțit de două gabare, să colecteze din acvatoriu cadavrele de animale, cu sprijinul unor scafandri. Apoi, cele câteva zeci de leșuri vor fi depozitate temporar pe dană, la Midia, de unde, o firmă autorizată le va prelua pentru incinerare. Având în vedere pericolul de descompunere a cadavrelor de animale se acționează cu operativitate. Alte cel puțin 200 de cadavre de oi, care s-au înecat în prima zi a accidentului naval, sunt așteptate să apară, curând, la suprafața apei. După dezeșuarea navei și aducerea ei la mal, DSV Constanța va decide procedura de neutralizare a celor peste 14.000 de cadavre, astfel încât impactul asupra mediului să fie redus la zero.

Intre timp, un nou transport de animale a fost reținut de inspectorii ANSVSA în portul Midia, până la clarificarea situației. Au fost controlate două nave care intenționau să transporte animale către Arabia Saudită
Prima, la care au fost gasite nereguli, urma să transporte 16.500 de oi si era pe jumatate încărcată. Animalele nu aveau suficiente jgheaburi de adăpare si nici furaje destule. Oile ramin la bordul navei, sub supravegherea veterinarilor până la remedierea neregulilor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore.
Celula de criză constituită la nivelul ANSVSA a primit atribuții suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale iar echipele de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspecție la Frontieră Constanța Nord au fost suplimentate.