Confidenţialitate

Portugalia e sub cod roșu de caniculă. Temperaturi ridicate și în alte țări

Dacă plecați în Portugalia, Spania, Grecia sau în sudul Franței în aceste zile, trebuie să știți că se anunță caniculă dar și vreme extremă în restul Europei.

În centrul și nordul Portugaliei este astăzi cod roșu de caniculă.

În Grecia pe 4 august sunt anunțate și ploi și furtuni puternice, însoțite de căderi de grindină.

Ministerul Român de Externe a emis mai multe atenționări de călătorie. Românii aflați în vacanță sunt sfătuiți să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă.

Am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Ministerului afacerilor externe, Oana Darie:

02aug-10 oana darie coduri in Europa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Regatului Spaniei că autorităţile spaniole au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru regiunea Andaluzia – Córdoba, Jaén, Huelva, Sevilla – unde vor fi înregistrate peste 40 de grade Celsius.

Potrivit unei atenţionări de călătorie emise miercuri de MAE, în data de 3 august este posibil ca în sud-vestul Spaniei temperaturile să fie cuprinse între 44 şi 46 de grade Celsius.

MAE precizează că cetăţenii români pot consulta evoluţiile privind valul de caniculă de pe teritoriul Spaniei pe website-ul Agenţiei naţionale de meteorologie http://www.aemet.es.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid +34917344004 şi Consulatului General al României la Sevilla: +34 954 233 243; +34 954 230 947; +34 954 624 053; +34 954 624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Regatul Spaniei +34649656032 şi al Consulatului General al României la Sevilla +34 648 212 169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sevilla.mae.ro , http://madrid.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă

Caniculă și în Italia.

Ministerul Sănătăţii va emite cel mai ridicat nivel de alertă – nivelul 3 – pentru 18 oraşe, care se vor confrunta mâine cu temperaturi caniculare.

Centrul şi nordul peninsulei sunt cele mai afectate.

Printre oraşele în care va fi cod roşu se află Bologna, Brescia, Florenţa, Frosinone, Genova, Milano, Perugia, Pescara, Roma, Torino, Veneţia şi Verona.

Căldura intensă va dura cel puţin până în weekend.