Confidenţialitate

Portugalia: Angajații pot obține un concediu medical autodeclarat de 3 zile | AUDIO

Concediu medical autodeclarat. În Portugalia intră în vigoare de astăzi o măsură prin care toți angajații pot obține un concediu medical de trei zile. Procedura presupune completarea unei declarații pe proprie răspundere, prin care își anunță angajatorul că sunt bolnavi. Dispoziția face parte dintr-o reformă amplă a Codului Muncii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsura are ca obiectiv reducerea presiunii de pe Serviciul Național de Sănătate și nu va implica niciun cost pentru stat sau angajator, anunță autoritățile portugheze.

Prin urmare, de la 1 Mai intră în vigoare prevederea prin care toți angajatorii pot obține concedii medicale trei zile, de maxim două ori pe an.

Salariaţii bolnavi îşi pot justifica absenţa de la locul de muncă prin intermediul unei simple declaraţii pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate.

Ministerul Sănătăţii din Portugalia estimează că circa 600.000 de consultaţii sunt programate anual pentru a justifica absenţe de până la trei zile.

Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor ce permit telemunca sau creşterea indemnizaţiilor de disponibilizare și pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tichete de vacanță și pentru angajații de la privat. Ministrul Turismului: „O astfel de măsură trebuie încurajată” / AUDIO