Confidenţialitate

Populația României: Am putea fi cu 2 milioane mai puțini până în 2050 | AUDIO

Românii care pleacă din țară vor fi înlocuiți treptat de migranți veniți din Asia – spun analiștii. Populația țării noastre va continua să scadă, iar până în 2050 am putea fi cu 2 milioane mai puțini. În scenariul cel mai pesimist, peste aproape 30 ani, România va mai avea doar 15-16 milioane de locuitori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Estimările Eurostat arată că în România vor mai rămâne până în 2050 între 15 și 16 milioane de locuitori. Acest scenariu este descris ca fiind unul „alarmist” de către specialiști, care afirmă că estimarea nu ține cont de migrația externă.

O analiză întocmită de asociția Rethink România arată că, treptat, migranți din afara Uniunii Europene, cum este cazul celor din Asia, vor pondera scăderea populației din țara noastră.

„Noi estimăm că în ultimii ani numărul celor care pleacă din țară, comparat cu al celor care vin, a scăzut și avem o balanță migratorie aproape de zero. Și credem că asta va balanța parțial scăderea populației din motive naturale”, a explicat Robert Santa, director de cercetare.

Situația nu e nouă. Se întâmplă deja în multe state europene

„Aproape toți imigranții în afara Uniunii Europene vin pe contracte de muncă temporare. Dar în aproape toate cazurile din Europa rămân pe termen lung”, a mai spus Robert Santa, director de cercetare.

Analiza mai arată că foarte puțini dintre românii aflați în diaspora se vor mai întoarce

„Câți se vor întoarce nu știm; probabil câteva sute de mii. Dar, de exemplu, nici diaspora portugheză nu s-a relocat”, a adăugat Robert Santa, director de cercetare.

Chiar dacă populația nu va scădea brusc, așa cum estimează Eurostat, România va avea cu siguranța o populație îmbătrânită, afirmă analiștii. Aceștia cer statului politici fiscale și sociale care să țină cont de acest aspecte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Irina Anca Șelariu, românca selectată de NASA pentru a participa la prima misiune de simulare a vieții pe Marte | AUDIO