Confidenţialitate

Populația din Republica Moldova este îndemnată să înceapă economia la curent. Măsurile prezentate de ministrul Infrastructurii | AUDIO

Se întâmplă după ce Ucraina a oprit exportul de energie electrică – afectând Republica Moldova. Guvernul de la Chișinău recomandă reducerea consumului în special dimineața și seara. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a prezentat câteva sfaturi pentru populație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un mesaj publicat pe internet, ministrul Andrei Spînu s-a adresat astfel populației cu recomandarea de a face economie la curent în orele dimineții și în orele nocturne.

„Astăzi vin cu o rugăminte foarte mare la voi – să ne străduim să economisim energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. De ce este atât de important? Pentru că economisirea ne va permite să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice. Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Măsurile de economisire recomandate de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Andrei Spînu a explicat – în același mesaj, cum se poate economisi energie electrică prin câteva acțiuni simple:

  • „Scoatem din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosim – așa putem reduce consumul lunar cu până la 10%. De exemplu, o mașină de spălat, un printer, aparatul de aer condiționat, fierul de călcat, aspiratorul, aparatul cu microunde, cuptorul electric sau un televizor care stau în priză consumă energie chiar și fără a fi folosite.
  • Stingem lumina când ieșim din cameră. Mai ales între ora 18:00 și 23:00 când este cel mai mare consum.
  • Înlocuim becurile clasice cu cele de tip LED, care consuma de până la 5 ori mai puțin.
  • Închidem de tot computerele când nu le folosim. Ele reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile de birouri”.

Ministrul Andrei Spînu a mai precizat că toate instituțiile publice au primit instrucțiuni referitoare la reducerea consumului de energie. De asemenea, de astăzi, Guvernul, Parlamentul și Președinția vor reduce iluminatul între anumite ore.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: O școală din Constanța plătește mai puțin la factura de curent electric datorită panourilor fotovoltaice: De la aproape 7000 de lei pe lună la 6 lei | FOTO