Pompierii se luptă cu incendiile în Grecia. În Zakynthos e stare de urgență

Pompierii greci nu pot să stingă incendiile declanșate în regiunea Attica și în insula Zakynthos. În plus, au izbucnit alte focare în Peloponez.

De trei zile, peste 300 de oameni încearcă să oprească focul fără succes. Situația este dramatică.

Mai multe campinguri și mănăstiri au fost evacuate ca măsură preventivă.

Doar în ultimele 12 ore, pompierii au fost mobilizați la 29 de incendii de pădure în diferite puncte ale țării, notează Agerpres. Incendiilor din Attica, declanșate duminică și celor din insula Zakynthos, li s-au adăugat alte focare izbucnite în Peloponezeul occidental și în insula Kefalonia din Marea Ionică.

Stingerea focurilor din Attica este cea mai complicată din cauza vânturilor care intensifică flăcările. În plus, incendiile au cuprins păduri iar accesul se face greu.

Situația este critică și în Zakynthos, unde flăcările răvășesc de patru zile această insulă turistică și unde a fost declarată starea de urgență.

Decizia vine în urma unei solicitări transmise de primarul din Zakynthos, Pavlos Kolokotsas. Edilul a cerut ca măsura să rămână în vigoare timp de şase luni, arată News.ro.

Kolokotsas afirmă că insula s-a confruntat cu incendii provocate intenţionat. El a notat că luni 12 focuri ardeau simultan la Zakynthos.

Între timp, incendiul declanșat duminică la circa 40 de km nord-est de Atena a fost stins. La sfârșitul săptămânii trecute,  flăcările au mistuit sute de hectare de pini și au distrus circa 20 de case.

Autoritățile locale spun că incendiile au fost provocate. Ei își bazează ipoteza pe faptul că focarele izbucnesc aproape simultan în diferite puncte ale insulei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS