Poluare record în București

ACTUALIZARE: Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat după o şedinţă cu mai mulţi responsabili în domeniu, că în acest moment, calitatea aerului se îmbunătăţeşte, deşi cantitatea de praf foarte fin din aer încă este peste limitele admise

ACTUALIZARE: Ministerul Mediului anunță declarații la ora 10 în cazul poluării record din București

Încă de duminică se înregistrează în București niveluri record de poluare cu PM 2,5 și PM10. Sunt acele particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1000% peste limitele maxim admise. Mai mulți ascultători Europa FM semnalează și un efect de smog la nivelul Capitalei.

La miezul nopții, senzorul airly.eu din zona Pantelimon a înregistrat o depășire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5. Și senzorul amplasat la sediul Europa FM înregistrează cele mai mari valori de la instalarea lui. Indicatorii maximi de poluare s-au înregistrat aici la ora 1 noaptea. La ora 6 erau depășiri de peste 500% pentru poluarea cu PM 2,5.

Până la această oră nicio autoritate de control nu a putut oferi informații privind poluarea din București. Urmărim subiectul și în Deșteptarea, unde căutăm să intrăm în legătură cu autoritățile responsabile de calitatea aerului și reducerea poluării.

Normele legale pentru PM 2,5 și PM 10

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Particule în suspensie – PM10
Valori limită 50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane
40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

 

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Particule în suspensie – PM2,5
Valoare tintă 25 ug/m3 – valoarea-tintă anuală
Valori limită 25 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuia atinsă până la 1 ianuarie 2015
20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
Exit mobile version