Confidenţialitate

Polonia se pregătește să interzică importurile de cărbune din Rusia | AUDIO

Guvernul a adoptat un proiect în acest sens. Pentru a se transforma în realitate, mai are nevoie și de aprobarea Parlamentului.

Guvernul polonez a luat o hotărâre categorică în ceea ce privește Rusia.

„Nu mai vrem ca importurile de carbune din Rusia să mai fie posibile, deși realizăm riscul legat de faptul că Uniunea Europeană nu a aprobat o astfel de măsură până acum”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Varșovia.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Polonia a cerut Uniunii Europene să includă în blocul de sancțiuni impuse Rusiei și combustibilii fosili.

Uniunea Europeană a optat pentru o strategie graduală de reducere a dependenței față de gazul rusesc. Germania a anunțat că, de la finalul acestui an, nu va mai cumpăra petrol din Rusia, iar din 2024 va opri importul de gaze.

Importurile poloneze de cărbune înseamnă peste 20% din consumul intern. Peste 9,4 milioane de tone au fost aduse din Rusia, în 2020, fiind folosite în principal pentru încălzirea locuințelor.

Începând cu anul viitor, Polonia intenționează să renunțe complet la livrările de gaze din Rusia și, pe termen lung, la cele de petrol.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.