Confidenţialitate

Polonia: Protest al bugetarilor pentru salarii mai mari

Mii de angajaţi ai sistemului public, în special profesori, au manifestat sâmbătă la Varşovia pentru a cere creşteri de salarii şi pentru a protesta împotriva lipsei de dialog social sub guvernul conservator în funcţie.

“Vrem salarii mai bune pentru bugetari, o creştere a salariului minim”, le-a spus jurnaliştilor Piotr Szumlewicz, un responsabil al sindicatului OPZZ, principalul organizator al manifestaţiei desfăşurate sub sloganul ‘Ajunge!’, notează Agerpres.

Manifestaţia a fost organizată cu o lună înainte de un scrutin municipal care deschide o serie de alegeri care vor avea loc în următoarea perioadă în Polonia şi cu zece zile după decizia guvernului de a majora salariul minim brut la 2.250 de zloţi, adică 522,6 euro, în creştere cu 7,1%, începând cu 2019. Salariul pe oră va fi majorat la 14,7 zloţi, adică 3,4 euro.

Sindicatul OPZZ consideră aceste creşteri ca fiind insuficiente.

Cei mai vizibili dintre manifestanţi au fost profesorii, care au denunţat salariile lor, doar puţin mai mari decât salariul minim naţional, şi o reformă controversată în desfăşurare privind învăţământul care ar conduce, în opinia lor, la un haos în şcolile primare şi secundare.

Conservatorii la putere au schimbat, în urmă cu doi ani, sistemul şcolar polonez eliminând colegiile, o reformă considerată prost pregătită de către critici şi sindicalişti, care cer demisia ministrului educaţiei.