Confidenţialitate

Jumătate din teritoriul Poloniei, rămas fără semnal GPS după ce Rusia a testat sistemele de război electronic din regiunea Kaliningrad | AUDIO

Rusia a testat sistemele de război electronic din regiunea Kaliningrad. Jumătate din teritoriul Poloniei, alături de coridorul Suwalki, de importanță strategică, au rămas fără semnal GPS. Desfășurarea rusească de forțe este văzută ca un gest de intimidare în fața Occidentului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rusia a testat funcționarea sistemelor sale de război electronic din Regiunea Kaliningrad, enclava rusă care se învecinează cu Polonia, fapt ce a făcut ca nordul și centrul Poloniei, alături de Coridorul Suwalki, să rămână fără semnal GPS.

Zona este considerată slăbiciunea flancului estic al NATO, experții în securitate considerând că, printr-un eventual atac în regiune, Rusia ar putea conecta Regiunea Kaliningrad de Belarus, separând astfel statele baltice de restul țărilor NATO.

Presa poloneză acuză că bruiajul GPS ar fi fost o acțiune intenționată a Kremlinului, mai ales că un incident similar a mai avut loc în regiune la începutul acestui an – Varșovia și Olsztyn (Olștin) fiind printre orașele afectate.

Probleme similare au fost observate anterior și în estul si sud-estul Finlandei. Deși nu a existat nicio dovadă a implicării Moscovei, incidentul a sporit tensiunile dintre Finlanda și Rusia, din cauza aderării Finlandei la NATO.

Sursa foto: Shhutterstock

Citește și: Proteste ample în Slovacia: Zeci de mii de persoane reclamă reducerea pedepselor pentru corupție. „Nu vă atingeți de democrația noastră’’ | AUDIO