Confidenţialitate

Politologul Alexandru Gussi: Iohannis nu mai este un element politic care să crească semnificativ în viitor | AUDIO

Doctor în științe politice al Institut d’Etudes Politiques de Paris și fost consilier prezidențial, politologul Alexandru Gussi a fost invitat, joi searăm în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, moderată de Ioana Ene Dogioiu.

Întrebat în ce mod iese președintele Klaus Iohannis din această criză, expertul a opinat că momentul reprezintă o victorie „de etapă, instituțională, dar politic este extrem de fragilizat”. Politologul a mai spus și că „în momentul de față, Iohannis nu mai este un element politic care să crească semnificativ în viitor”.

Alexandru Gussi, doctor în științe politice al Institut d’Etudes Politiques de Paris și fost consilier prezidențial a analizat la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, situația în care se află președintele României acum, dar și cum arată viitorul acestuia din punct de vedere politic.

„Am două niveluri de răspuns:

Primul, legat pur și simplu de oportunitatea politică, din punctul de vedere al responsabilității, eticii responsabilității, a venit cu o soluție până la urmă. A întârziat în mod inacceptabil. Putem să reluăm toate gafele, tot ce s-a întâmplat. În secunda aceasta, în mod pragmatic are un guvern în care sunt foarte mulți oameni de-ai lui, inclusiv primul ministru.

Pe de altă parte, exact același lucru face ca, uitându-ne la miniștri, mai ales așa-ziși din partea PNL, este clar că el nu a avut încredere în partid și a creat un front între el și partid. Este o victorie de etapă, instituțională, dar politic este extrem de fragilizat”, a explicat politologul Alexandru Gussi.

Alexandru Gussi: „Este în Drept un principiu care spune că nu poți să pretinzi că ai fost înșelat dacă tu știai că ai fost înșelat”

„A doua parte este cumva mai sensibilă pentru că este vorba, în momentul de față, de o criză de încredere. Cum poți să compensezi criza de încredere în momentul în care chiar electoratul tău te atacă, se consideră trădat?

Și în această problematică, eu aș spune că trebuie să vorbim și despre măsura în care cei care l-au votat pe Iohannis chiar credeau în acest proiect Iohannis. Pentru că avem o mare problemă aici: este în Drept un principiu care spune că nu poți să pretinzi că ai fost înșelat dacă tu știai că ai fost înșelat.

În primul mandat a fost un moment excepțional, abia se unise PDL cu PNL, PSD domina tot cu Ponta, dar după cinci ani de mandat toți cei care l-au ales știau că el și-a ales până și contracandidatul, doamna Dăncilă. Cu alte cuvinte, eu sunt de acord cu toate criticile, numai cu aceea de trădare nu”, a explicat Alexandru Gussi la Europa FM.

Eu nu empatizez deloc cu cei care vin și dau decorații înapoi. Cred că această mișcare este una care dovedește neînțelegerea mecanismelor politice ale prezentului și faptul că da, în momentul de față, Iohannis nu mai este un element politic care să crească semnificativ în viitor”, a mai spus politologul la Europa FM.

Sursa foto: YouTube / Europa FM / Captură foto

Citește și: Cabinetul Ciucă, format din nenumărați foști premieri, plini sau interimari. Membrii noului guvern au depus jurământul la Palatul Cotroceni | FOTO