Confidenţialitate

Polițiștii nu au cu ce să verifice validitatea certificatelor verzi. Nu au primit de la serviciu nici telefoane inteligente și nici tablete

În dezbaterea privind obligativitatea folosirii certificatelor verzi Covid, Sindicatul Europol ridică două mari probleme pe care Guvernul nu le-a luat în calcul.

Mai întâi, majoritatea polițiștilor care ar putea fi obligați să verifice validitatea certificatelor nu au cum să facă asta pentru că nu au primit de la serviciu nici telefoane inteligente și nici tablete care sa scaneze codurile QR de pe documente.

În al doilea rând, reclamă sindicatul Europol, regula impusă de guvern este incompletă, așa că la restaurant sau cinema, oricine se poate duce cu un certificat verde covid al altcuiva.

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica a declarat la Europa FM că abia acum, conducerea Poliției a cerut inspectoratelor o situație cu angajații care ar avea pe ce să descarce aplicația care scanează codurile de pe certificatele verzi:

Încă de la momentul relaxării anunțate din 1 iunie, noi de atunci am atras atenția asupra faptului că polițiștii sunt în imposibilitatea verificării veridicității acelor dovezi de vaccinare pe care le prezintă cetățenii.

Am constatat cu stupoare că niciunul dintre polițiștii din Ordine Publică nu au în dotare dispozitive de tip smart phone sau tablete în așa fel încât să poată să își descarce aplicația și să poată să verifice aceste certificate verzi.

Vorbim de aproximativ 17.000 de polițiști de Ordine Publică. Sigur, au fost polițiști care au descărcat această aplicație și au folosit-o, însă, de-a lungul timpului au fost ridicate nenumărate probleme referitoare la folosirea telefoanelor personale ale polițiștilor în scopul prelucrării unor date cu caracter personal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, spune liderul Sindicatului Polițiștilor, regula impusă de Guvern nu este completă:

Puteți să vă prezentați la un restaurant cu un certificat verde al fratelui, al prietenului dumneavoastră, pentru că ospătarul nu poate să îmi ceară și cartea de identitate în momentul în care verifică acel cod. Vede un nume, dar nu știe dacă numele persoanei din certificat este unul și același cu persoana din fața sa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM i-a cerut ministrului de Interne un punct de vedere, însă Lucian Bode ne-a direcționat către Poliția Română.
Purtătorul de cuvânt al Poliției, Georgian Drăgan,a dat asigurări că deficiența este în curs de rezolvare:

Experiența achiziției de dispozitive digitale pentru elevi, dar și a altor echipamente a dovedit că la noi, o licitație durează cel puțin câteva luni.