Polak: Vrem noi reguli pentru firmele care intermediază forță de muncă | AUDIO

Ministerul Muncii  va crea un registru național al firmelor locale care intermediază forță de muncă din România și va obliga companiile de profil să obțină o autorizație de la această instituție pentru a putea funcționa.

În România, sunt 370 de firme care recrutează și plasează muncitori români la alte companii.

În cursul acestei săptămâni, Ministerul va lansa în dezbatere publică, un proiect de lege care va modifica normele  în vigoare privind activitatea firmelor de recrutare de muncitori.

“În momentul de față, conform legii 156, când își iau certificatul de la Registrul Comerțului, ei [patronii firmelor de intermediere – n. red] trebuie să notifice Inspectoratul Teritorial de Muncă în 5 zile din momentul în care au fost înregistrați la ONRC. Vrem să schimbăm această procedură. Mai exact, ne dorim ca ei să primească o autorizație de la Ministerul Muncii, iar dacă vor încălca legea, așa cum va arăta în forma viitoare, această autorizație să le poată fi retrasă”, spune – la Europa FM – secretarul de stat Tudor Polak.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O mare parte dintre muncitorii români care pleacă la muncă necalificată în străinătate este recrutată de firme din țările în care ajung conaționalii.

Ce se poate face pentru acești muncitori astfel încât să nu fie înșelați?

Dacă firmele au filiale în România, ele vor fi obligate să furnizeze statului român date esențiale despre cei recrutați, spune Tudor Polak.

“Informațiile sunt foarte sintetice. Noi vom modifica și acest lucru în propunerea noastră, în așa fel încât să avem o idee despre fiecare cetățean care pleacă prin aceste agenții de plasare. Situația se va schimba puțin. Sperăm ca propunerea să nu fie prea restrictivă în așa fel încât să îi scoatem de pe piață. În schimb, ne vor trebui și nouă niște date minimale de acum încolo, pentru că nu avem niciun fel de transabilitate a situației”, ne-a precizat secretarul de stat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la începutul crizei sanitare provocate de coronavirus, Inspecția Muncii a controlat peste 250 de firme de recrutare, dintre care 12 au fost amendate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS