Confidenţialitate

Podul prăbușit din Neamț: MApN anunță o soluție temporară de traversare. DNA a deschis dosar penal in rem | AUDIO

Guvernul anunță că Ministerul Apărării va lucra în regim de urgență pentru a restabili transportul în județul Neamț, la Luțca, acolo unde, joi, s-a prăbușit podul de peste Siret.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru spune că premierul a cerut MApN să găsească soluții în acest sens:

„Domnul prim-ministru a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili, vinovați de această situație. În același timp, pentru ca atât cetățenii din zona afectată cât și cei care tranzitează această zonă cu diverse activități să nu fie afectați, Ministerul Apărării Naționale, chiar începând de astăzi, va lucra în regim de urgență pentru a restabili transportul pe această zonă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din ordinul ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu, structurile militare cu competențe în domeniu au demarat, în regim de urgență, procedurile pentru implementarea dispozițiilor prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, referitoare la instalarea unui bac suplimentar pentru trecerea Dunării la punctul de frontieră dintre Isaccea, România, şi Orlovka, Ucraina, respectiv asigurarea unei soluții temporare pentru traversarea râului Siret între localitățile Luțca și Sagna, județul Neamț”, a transmis ulterior MApN.

DNA a transmis că a fost înregistrat un dosar penal și a fost începută urmărirea penală in rem în cazul podului prăbușit:

„La Serviciul teritorial Bacău – Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret. În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție.”

În urma prăbușirii podului de la Luțca, un șofer a fost rănit, iar procurorii au început deja cercetările.

Au fost deschise două dosare penale in rem pentru vătămare corporală din culpă și pentru abuz în serviciu. Anchetatorii vor încerca să afle cum s-a făcut reabilitarea acestui pod care s-a prăbușit la 6 luni de la inaugurare.

Podul peste Siret, din localitatea Luțca, aparține de Consiliul Județean Neamț. Un camion cu nisip și o autoutilitară se aflau pe pod când s-a prăbușit, ca și când ar fi fost făcut din carton.

Ionel Arsene, președintele Consiliului, spune că recepția nu a fost finalizată și că lucrarea era „încă în administrarea constructorului”. Mai era nevoie, spune el, de efectuarea unor probe care să confirme testul de greutate. Iar „constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului”.

Foto: ISU Neamț