Confidenţialitate

PNL va susține plafonarea prețului energiei electrice, dacă va fi nevoie, spune premierul Nicolae Ciucă

Declarația sa vine după ce PSD a tot insistat pentru această măsură pe care social-democrații o voiau adoptată nu doar pentru energie ci și pentru combustibil sau alimente. Pe de altă parte, USR pledează din nou pentru reducerea TVA la energie, după ce Germania a luat o măsură similară.

De ceva vreme coaliția de guvernare nu reușește să găsească o nouă soluție pentru sprijinirea populației în contextul creșterii prețurilor energiei.

Actuala formulă de compensare este păguboasă pentru stat pentru că traderii, cei care tranzacționează energia, au profitat de creșterea cererii și implicit de scumpirea energiei și au obținut profituri de câteva ori mai mari.

În acest context, statul le datorează companiilor din energie sume uriașe pentru măsurile de compensare. Ministerul Energiei a cerut la rectificarea bugetară 31 de miliarde de lei dar a primit doar două și jumătate.

După ce PSD a tot cerut plafonarea prețurilor, premierul vine acum și anunță că, dacă va fi nevoie, și PNL va susține această măsură:

„Partea de reglementare, într-o piață liberă a energiei aș traduce-o în maniera plafonării, adică dacă va fi nevoie să punem niște plafoane pentru costurile la nivelul prețurilor, costurile de  producție și prețul energiei, este o măsură pe care Partidul Național Liberal o susține.”

Pe de altă parte ieri USR a pledat din nou pentru reducerea TVA la energie, după ce Germania a decis să micşoreze temporar taxa pe valoarea adăugată la gazele naturale, de la 19% la 7%.

Un proiect similar a fost depus de către reprezentanţii Uniunii Salvaţi România în urmă cu zece luni, a scris pe facebook Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii. El a susţinut că premierul Nicolae Ciucă nu are soluţii pentru situaţia actuală.

Luni, Ministerul Energiei va prezenta situaţia programelor de investiţii în capacităţile de producţie, ale companiilor de stat şi cele din mediul privat.

La aceeaşi dată, ANRE urmează să transmită Guvernului o informare cu privire la evoluţia pieţei energetice de la începutul anului.

Citește și: Germania a anunțat reducerea TVA la gaze, de la 19% la 7%

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea