Confidenţialitate

PNL și USR au contestat la CCR, separat, numirea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ

PNL și USR au depus la Curtea Constituțională, fiecare separat, contestații împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ.

Partidele își bazează contestațiile, în principal, pe lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru această numire.

Astfel, susțin contestatarii, pentru numirea lui Florin Iordache erau necesare minimum 230 de voturi, așa cum prevede Legea Consiliului Legislativ, însă fostul ministru al Justiției și autor al OUG 13 a fost votat de doar 185 de parlamentari.

Același argument este adus și în ceea ce-l privește pe senatorul USR George Dircă, numit cu doar 174 de voturi la șefia Secției de evidență a legislației din cadrul Consiliului Legislativ.

Pe lângă argumentul numărului insuficient de voturi, liberalii au mai înaintat Curții Constituționale două motive pentru a invalida numirea lui Florin Iordache: lipsa bunei reputații, el fiind autorul OUG 13 și al proiectului de lege al amnistiei și grațierii, dar și faptul că este membru de partid, lucru interzis de lege.

Potrivit juriștilor însă, numirile făcute la Consiliul Legislativ au fost făcute corect, deoarece Constituția prevede majoritatea simplă pentru astfel de decizii, nu majoritatea absolută, subliniind că legea de funcționare a Consiliului Legislativ conține o prevedere care nu este în acord cu legea fundamentală. Ori, în astfel de cazuri, cea care prevalează este Constituția.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre