Confidenţialitate

Reacții politice la propunerea de “armistițiu” a PNL

Cu câteva zile rămase din termenul-limită oferit premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unui cabinet, liberalii propun un “armistițiu politic”: un guvern minoritar cu puteri depline pe perioadă limitată, susținut în Parlament până trece iarna. Pe lângă criza sanitară, România are de gestionat și criza energetică.

Într-o scrisoare deschisă, Nicolae Ciucă face apel la ”conștiința de români, patriotismul și rațiunea” liderilor partidelor și parlamentarilor.

În răspunsurile venite imediat, Președintele Uniunii Salvați România, Dacian Cioloș, a precizat că țara “are nevoie de o majoritate și nu de un armisițiu”, iar USR insistă pe refacerea vechii coaliții.

Dispus să accepte un armistițiu pe termen limitat, idee pe care susține că a avansat-o de mai multe ori în ultima perioadă, Partidul Social Democrat a transmis că așteaptă mai întâi ca formațiunile din eșicherul politic de dreapta să cadă la pace.

PSD insistă ca propunerile avansate,  precum majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii,  să se regăsească în programul de guvernare.

Potrivit surselor HotNews.ro din ambele tabere, PSD își dorește intrarea asumată la guvernare cu miniștrii PSD în cabinetul Ciucă. De partea cealaltă, liberalii vor în continuare un guvern minoritar cu susținerea PSD în Parlament. Negocierile au eșuat însă.

Termenul până la care premierul desemnat Nicolae Ciucă trebuie să prezinte Parlamentului o propunere de guvern expiră la finalul săptămânii.