Confidenţialitate

PNL nu cedează funcția de premier. Cîțu: Avem voturile necesare pentru a trece guvernul. Orban: Singura soluție este refacerea coaliției de centru-dreapta | AUDIO

La această oră sunt programate să înceapă primele discuții între PNL și USR în vederea refacerii Coaliției de Guvernare. O întâlnire între liberali și social-democrați nu a fost stabilită până în acest moment, dar PNL are în plan să discute și cu aceștia o posibilă variantă de guvernare.

Florin Cîțu a declarat, miercuri, 3 noiembrie 2021, înainte de discuțiile cu USR și PSD, că există un mandat PNL flexibilizat. În plus Cîțu a mai spus că au voturile necesare pentru a trece guvernul.

Prima opțiune a echipei de negociere a PNL este refacerea coaliției cu USR. Este ceea ce își dorește Florin Cîțu și cea mai mare parte a liderilor liberali.

În ședința de a aseară a PNL în care a fost decisă flexibilizarea mandatului de negociere nu au fost votate și condițiile pe care liberalii le vor pune celor două partide cu care negociază pentru formarea guvernului.

Premisa de la care pleacă PNL este să nu cedeze funcția de premier

Din punctul de vedere al matematicii parlamentare, refacerea coaliției PNL – USR – UDMR este posibilă, cele trei partide având, împreună cu minoritățile, voturile necesare învestirii unui guvern.

Mai mult, fostul președinte PNL Ludovic Orban a anunțat că el și oamenii săi sunt dispuși să voteze un guvern cu USR.

„Singura soluție normală, onorabilă, decentă de guvernare a României este refacerea coaliției de centru-dreapta. Decizia noastră este foarte clară: nu vom vota un guvern PNL-PSD. Să fie clar”, a spus Ludovic Orban.

În schimb, negocierile cu PSD se anunță mult mai dificile. O alianță cu social-democrații este preferată de o parte a liderilor PNL din Ardeal, dar și de președintele Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis însă că partidul pe care îl conduce revendică poziția de prim-ministru pentru intrarea la guvernare.

„Să nu credeți vreo clipă că eu nu o să cer mandat colegilor mei ca PSD-ul să meargă cu propunere de prim-ministru. Este exclus așa ceva”, a spus Marcel Ciolacu.

În funcție de cum vor evolua negocierile, urmează să fie programate și consultările de la Cotroceni cu șeful statului. Liberalii au spus că nu vor merge la discuțiile cu președintele cu o propunere de premier, ci cu o majoritate, lăsând la latitudinea șefului statului desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Inquam / George Călin / Facebook: Ludovic Orban / Marcel Ciolacu

Citește și: Cîțu, după ședința BPN: S-a decis flexibilizarea mandatului de negociere politică

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.