Confidenţialitate

PNL cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța privind contractele part-time – AUDIO

Liberalii îi vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul ordonanței care-i obligă pe patroni să plătească CAS și CASS și pentru angajații part-time.

PNL afirmă că actul normativ adoptat ieri de Guvern încalcă, pe de-o parte, Constituția și, pe de altă parte, Codul Fiscal.

O lege organică nu poate fi modificată prin ordonanță simplă spune, la Europa FM, liderul PNL Ludovic Orban.

Codul Fiscal este o lege organică, iar o lege organică nu poate fi modificată decât printr-o ordonanță de urgență, nicidecum printr-o ordonanță simplă. Pe perioada vacanței parlamentare, Guvernul nu poate emite OUG decât dacă convoacă Parlamentul”, spune Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul PNL a argumentat și încălcarea de către Guvern a Codului Fiscal.

Guvernul încalcă propria lege: Codul Fiscal. (…) în cazul unor modificări legislative care majorează impozite, taxe sau contribuții acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an. Nici măcar nu au citit prevederile Codului Fiscal pe care l-au modificat”, a adăugat liderul PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ludovic Orban afirmă că liberalii vor vota împotriva acestei ordonanțe simple, atunci când va ajunge în Parlament, pentru că Guvernul încearcă să facă rost de bani pentru a acoperi găurile din buget.

Să amintim, patronii vor fi obligați să achite contribuții la pensii și sănătate și pentru angajații angajați care lucrează cu jumătate de normă.

Sumele aferente CAS și CASS vor fi plătite la nivelul salariului minim – adică 1450 de lei – chiar dacă angajatul primește un salariu mai mic decât această sumă.

Elevii, studenții și pensionarii sunt exceptați.

Mai multe detalii AICI