Confidenţialitate

PNES – Primul program dedicat siguranței copiilor și tinerilor

Pornind de la o reală necesitate în rândul școlarilor și liceenilor, Asociația EDIT (Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului) a inițiat primul Program Național de Educație pentru Siguranță (PNES) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, I.G.P.R. – Direcția Rutieră, – Institutul pentru Combaterea și Prevenirea Criminalității si I.G.S.U.

Pe baza experienței acumulate prin proiectul “Ora de Educație Rutieră” din București, prin care s-a ajuns la 80.000 elevi, implicit la aproximativ 180 de școli și licee, dar și la peste 40.000 de preșcolari din toată țara, PNES a fost gândit pe o perioadă de 3 ani și are scopul de a dezvolta proiecte și modele de bune practici în domenii ce țin de siguranța copiilor și a tinerilor:
• Educație rutieră
• Educație pentru prim-ajutor și situații de urgență
• Educație pentru prevenirea și combaterea bullying-ului

PNES este lansat oficial la nivel national, iar primele orașe vizitate sunt Cluj, Arad și Timișoara, unde echipa EDIT și partenerii de la Poliția Română și I.S.U. vor interacționa cu elevi din clasele primare și cu adolescenți de la liceu.

Ministerul Educației și Cercetării, prin Cabinetul Ministrului, apreciază că „PNES este un exemplu de bună practică a parteneriatului public-privat în care organizații de stat și din societatea civilă își pun laolaltă resursele și expertiza pentru a pregăti elevii și studenții pentru un viitor normal, în care vor fi capabili să reacționeze adecvat, pentru a fi în siguranță, atât ei cât și cei din comunitatea lor”.

IGPR prin Directorul Direcției Rutiere, dl. chestor de poliție Florentin Brăcea, completează: „Un factor determinant în reducerea numărului de accidente rutiere cu implicarea copiilor îl reprezintă conștientizarea de către aceștia, a importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație.

Astfel, apreciem și ne bucură proiectul Ora de Educație rutieră, inițiat de Asociația E.D.I.T. și ne dorim ca activitățile educative să se organizeze în cât mai multe unități de învățământ din România”.

IGSU prin Inspectorul General al IGSU, dl. general de brigadă Dan-Paul Iamandi, conchide: „Dezvoltarea culturii preventive în rândul tinerei generații reprezintă unul dintre dezideratele noastre prioritare, atât de necesare consolidării gradului de reziliență la nivelul societății, în ansamblu.

Salut inițiativa extinderii acestui proiect la nivel național și echipa tinerilor implicați din spatele lui și sunt convins că împreună vom reuși să atingem standardul de siguranță pe care ni l-am propus”.

Mesajele celor care doresc să se implice și să își aducă aportul în societatea în care trăiesc, de la voluntari, ONG-uri și firme, pot fi trimise pe mail-ul contact@asociatia-edit.ro