Confidenţialitate

PMB susține că a descoperit mai multe nereguli grave la Teatrul Odeon

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat, vineri, în legătură cu demiterea actriţei Dorina Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon, că în luna martie, Corpul de Control al Primarului General a efectuat o serie de verificări la instituţia teatrală, în urma cărora s-au constatat mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea şi administrarea bugetului şi patrimoniului instituţiei, obiective stabilite prin contractul de management.

Potrivit PMB, au fost identificate, între altele: plăţi realizate înainte de încheierea contractelor în baza cărora au fost făcute (de exemplu: contract încheiat în luna iunie 2016, pentru care plăţile au fost făcute începând cu luna ianuarie 2016), dar şi contracte care nu prezentau viza de control financiar preventiv şi situaţii de lucrări care nu prezentau bun de plată.

De asemenea, au fost identificate contracte încheiate de Teatrul Odeon a căror valoare nu era specificată şi care nu se regăsesc în Programul Anual de Achiziţii Publice (PAAP).

Totodată, potrivit PMB, au fost stabilite încălcări ale procedurilor şi prevederilor legale în ceea ce priveşte atribuirea unui contract de lucrări de investiţii, prin: acceptarea unei oferte care nu îndeplinea criteriile de admisibilitate, dar şi prin încălcarea principiilor tratamentului egal pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie publică prin favorizarea unui ofertant, încălcând prevederile OG 34/2006 şi HG 925/2006 şi prin faptul că valoarea estimată prevăzută în PAAP era diferită de valoarea specificată în invitaţia de participare.

Aceste încălcări s-au referit şi la: modificarea tipului de procedură de realizare a achiziţiei publice, din licitaţie, aşa cum era prevăzută în PAAP, în cerere de ofertă, necorelări între documentele aferente caietului de sarcini, necorelări între prevederile caietului de sarcini şi propunerea financiară a operatorului economic declarat câştigător, necorelarea ordonanţărilor de plată cu execuţia bugetară şi decontarea nejustificată a unor cantităţi de materiale.

Primăria Municipiului Bucureşti a precizat în comunicat că plăţile nu erau efectuate din bugetul instituţiei şi nu erau prevăzute în PAAP, Teatrul Odeon încheind astfel un angajament legal fără a avea prevedere bugetară, pentru necesitatea unei alte instituţii, respectiv organizatorul de festival.

De asemenea, potrivit Primăriei, reprezentanţii Teatrului Odeon au efectuat deplasări în străinătate  – în New York, Madrid şi Florenţa, fără a obţine în prealabil toate acordurile prevăzute prin contractul de management şi fără a avea în bugetul aprobat şi pe contul de execuţie bugetară sume prevăzute pentru deplasări interne sau în străinătate.

Primăria Municipiului Bucureşti a făcut precizarea că raportul corpului de control a fost înaintat instituţiilor abilitate, în vederea dispunerii măsurilor prevăzute de normele legale în vigoare.

PMB a anunţat, miercuri, că Dorinei Lazăr i-a fost încetat contractul de management la Teatrul Odeon şi că actriţa a fost înlocuită în funcţie, în regim de interimat, de Dumitru Cristian Şofron, până la organizarea concursului de proiecte de management, conform legii.

Actriţa a declarat atunci, pentru Agenţia de presă News.ro, că nu ştie despre ce clauze este vorba şi că desfide pe oricine şi-ar închipui că şi-a însuşit vreo sumă din banii instituţiei teatrale.