Confidenţialitate

Plenul CSM discută proiectul de lege privind grațierea colectivă

Plenul CSM este așteptat să emită marți un punct de vedere referitor la proiectul de lege depus de PSD privind grațierea colectivă.

Ședința e programată la ora 10.

Direcția Legislație din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a criticat deja inițiativa, motivând, spre exemplu, că grațierea pedepselor de până la 5 ani creează, cităm “un sentiment de insecuritate socială”.

Proiectul de lege privind grațiere e inițiat de fostul ministru al Justiției Florin Iordache.  Motivul:  penitenciarele ar fi supraaglomerate și, din cauza condițiilor din închisori, România riscă sancțiuni la CEDO.

Direcția Legislație din cadrul CSM critică însă inițiativa despre care spune că este insuficient explicată.

În motivare se arată că propunerea Ministerului Justiţiei de graţiere a pedepselor de până la cinci ani de închisoare este de natură să “creeze un sentiment de insecuritate socială”.

Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu este înţeleasă de specialiştii din CSM.   Astfel, “proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere.

Pe ordinea de zi a plenului CSM de astăzi se mai numără cererea de pensionare a preşedintelui Asociaţiei Procurorilor, Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în mandatul lui Florin Iordache.

El a fost audiat la DNA, în calitate de martor, în dosarul în care se verificA modul în care a fost redactată ordonanța 13 – cea care relaxa legislația penală și care a scos sute de mii de oameni în stradă.