Confidenţialitate

Plătim cu 12% mai mult pentru o masă la restaurant față de anul trecut și cu 10% mai mult pentru cazarea la hotel. Sorin Nicolescu, vicepreședintele ANAT, explică motivul scumpirilor | AUDIO

Cazările la hoteluri și masa la restaurant – tot mai scumpe. Numărul de călătorii a explodat, ceea ce a dus la o creștere masivă a prețurilor, majorate oricum după criza ucraineană și cea a energiei. În perioada ianuarie-martie, în România, numărul călătoriilor turistice s-a dublat față de 2019, adică s-a dublat față de nivelul înregistrat înainte de pandemie – spune Sorin Nicolescu, vicepreședintele ANAT, Asociația agențiilor de turism din România.

Sorin Nicolescu, vicepreședintele ANAT: Creșterea numărului de călătorii în România a dus implicit la creșterea prețurilor la hoteluri și restaurante

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În primul trimestru al acestui an, cifra călătoriilor a fost față de 2019 dublă. Nu numai în România, și în alte țări. Dar acest lucru a făcut ca prețurile de hoteluri să crească, prețurile la restaurante să crească. Trebuie să fim, totuși, în trendul internațional, România fiind în Uniunea Europeană și apropiindu-se din ce în ce mai mult de nivelul de trai, la salariul mediu ș.a.m.d. de celelate țări”, a spus Sorin Nicolescu, vicepreședintele ANAT, în cadrul conferinței „Focus București” – Digitalizare și Dezvoltare Urbană, organizată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Când vine vorba de taxa turistică pe București, oficialii se gândesc să o folosească mai mult pentru promovarea orașului.

Taxa turistică pentru București este calculată prin aplicarea unei cote de 2% la venitul din cazare pentru fiecare sejur, la care se adaugă TVA.

Sorin Nicolescu, vicepreședintele ANAT: „Noi avem nevoie mare de acești bani ca să-i putem folosi în promovarea Bucureștiului”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Prin banii adunați de la turiști – anul trecut s-au adunat 35 de milioane din taxa de oraș – noi am dori ca în viitor să fie și folosită această taxă, pentru că Primăria a strâns acești bani, și nu din rea voință, ci din cauza faptului că nu au existat încă proceduri de folosire a acestor bani, banii stau. Noi avem nevoie mare de acești bani ca să-i putem folosi în promovarea Bucureștiului, atât pe extern, cât și pe intern”, a mai precizat Sorin Nicolescu la aceeași conferință.

Date ale INS arată că plătim mai mult pentru o masă la restaurant cu 12%, în medie, față de acum un an, și cu 4% mai mult față de luna decembrie.

În privința hotelurilor, cazarea e mai scumpă cu 10% față de anul trecut și cu 2% comparativ cu decembrie.

Aceleași date arată o scumpire a biletelor de avion cu 17% față de luna decembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul aprobă o majorare de salariu de 10% pentru unele cateogrii de bugetari. Marcel Ciolacu: „Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită” | AUDIO