Confidenţialitate

Platforma RESPECT, împotriva referendumului privind redefinirea familiei, lansată de 100 de ONG-uri

O sută de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni au lansat astăzi Platforma civică pentru Drepturi și Libertăți – RESPECT.

Primul obiectiv al acestei platforme este oprirea modificării Constituției, prin redefinirea familiei, într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale.

Manifestul are la bază principiul potrivit căruia ”Toţi suntem cetăţeni egali: Respect pentru toţi! Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează”.

Cristian Pârvulescu, președintele de onoare al Asociației Pro Democrația, spune că platforma RESPECT este lansatăîntr-un context foarte tensionat, în care constatăm că și în România, și pe plan internațional, drepturile și libertățile sunt atacate permanent… Vorbim despre un context iliberal, în sensul în care libertățile și drepturile omului sunt considerate un lux. Știți poziția pe care o exprimă Victor Orban și Vladimir Putin, e o poziție care este împărtășită de foarte mulți politicieni, inclusiv în România, și de o parte a societății, așa că am considerat important să realizăm în România o astfel de mobilizare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Pârvulescu a făcut trimitere și la referendumul pentru modificarea Constituției, cerut insistent de Coaliția pentru Familie: ”Din punctul nostru de vedere, acest referendum se înscrie într-o strategie care amenință drepturile și libertățile. Trebuie să facem tot efortul ca societatea românească să reacționeze. Constatăm că  există o intenție de a folosi religia sau teme legate de tradiție pentru a le opune drepturilor omului. Nu e o temă nouă, am mai trăit așa ceva în 1990”.

Inițiativa de redefinire a familiei și, implicit, de limitare a unor drepturi civile se înscrie într-un context mai larg, face parte dintr-o ”strategie de care încearcă să pună drepturile omului în defensivă”, adaugă președintele Pro Democrația. De aceea, rolul societății civile democratice este acela de a dovedi care este drumul de urmat: ”Este vorba despre o intenție organizată, care urmărește să pună clasa politică în defensivă în raport cu apărarea drepturilor omului. În condițiile în care în România și statul de drept este permanent atacat, realizăm care este primejdia pe care o reprezintă. Iată de ce ne-am adunat și sperăm să mobilizăm o bună parte a societății românești și să convingem că direcția pe care unii vor să ne-o impună nu este cea bună”.

Cristian Pârvulescu atrage atenția nu doar că în România se încearcă restrângerea libertăților individuale, ci și că particularitatea românească este folosirea bisericii și discursul despre tradiții. Pe de altă parte, tema referendumului nu face altceva decât să distragă atenția de la adevărații inamici ai familiei: situația economică și dezinteresul statului față de cetățean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Evident că e o problemă de ordin social. Dar familia tradițională așa cum o concep unii nu este amenințată doar în România. Vorbim despre toate țările din Europa Centrală și de Est, unde situația economică a produs o masivă mișcare a populației, în special a celei tinere. Sunt țări care au cunoscut o dimensiune și mai importantă a migrației. Estonia – unde aproape jumătate din populație a plecat, Republica Moldova… Vorbim despre aproape 4 milioane de români care au plecat din cauza ineficienței modelului social și politic românesc, care a dat faliment. Încercarea de a ne închide într-un model social care refuză globalizarea  și libertățile nu va face decât să perpetueze această situație. Dacă statul român ar fi putut rezolva problemele familiei, ar fi făcut-o înainte. Acum, această campanie care se desfășoară în întreaga lume, în România instrumentalizează religia sau chiar biserica. Noi nu credem că problemele bisericii și ale religiei ortodoxe sau neoprotestante sunt acestea. Este vorba de o politizare, de un curent fundamentalist care preia încetul cu încetul cultele religioase și care își are originea pe de o parte în SUA, într-o zonă a mișcării de extremă dreapta, pe de altă parte în Rusia lui Putin”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Oana Marinescu, consultant în comunicare, care s-a aflat în grupul de iniţiativă a acestei platforme în calitate de cetăţean, este de părere că la nivelul clasei politice ”nu există niciun partid care să asume apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, situaţia fiind una de risc pentru fiecare cetăţean:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În aceste condiții, pentru fiecare cetățean este o situație de risc. Dacă astăzi spunem: A, trece… e doar o campanie care o să treacă. Este vorba de familia tradițională… Mîine, ne putem trezi cu alte teme care vor veni peste noi. Este vorba de teme care duc la limitarea libertății și a drepturilor noastre. De la libertatea femeii de a-și construi viața așa cum vrea, până la libertatea oamenilor de a-și alege viața de familie așa cum vor. Și totul sub apărarea unei definiții misticiste a familiei. Am fost fericită să văd la nivelul organizațiilor din societatea civilă un curent, o energie, o mobilizare. Așa că propunerea mea este ca toți cei care au o teamă, o preocupare despre ce se va întâmpla mâine și cu ce se va întâmpla cu copii lor, să semneze acest manifest pentru drepturi și libertăți, pe care îl lansăm astăzi. Manifestul Platformei Respect pentru drepturi și libertăți. După aceea să-și îndemne și prietenii și cunoscuții să semneze. Dacă cumva alegem să tăcem sau să ignorăm… vom vedea că mai târziu ne va fi mult mai greu să semnăm ceva”.

Oana Băluță de la Platforma Demos atrage atenția că unele organizații care susțin referendumul au încercat deja să obțină interzicerea întreruperilor de sarcină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă ne uităm la datele sociale din România, știm de la ultimul recensământ că peste 800.000 de persoane trăiesc în uniuni civile. Și vedem că aceste uniuni civile sunt mai puțin importante și că ele trebuie să se așeze într-un tipar fix și strâmt, pe care îl propune Coaliția pentru familie.

De fapt, demersul Coaliției pentru Familie face parte dintr-o rețea mai mare. Și în alte state au avut loc referendumuri, așa cum se cere și în România. Vedem că acest referendum a fost un pas. Și că persoanele LGBT sunt instrumentalizate pentru un scop mai mare. Următorii pași sunt legați de limitarea accesului femeilor la întrerupere de sarcină. Iar organizațiile care fac parte din Coaliția pentru Familie nu se află la un prim demers, dacă ne uităm doar la limitarea drepturilor sexuale și reproductive. În 2011 a avut loc un demers care să limiteze accesul femeilor la întreruperea de sarcină. Vedem că în Croația se pune sub semnul întrebării ratificarea unor documente extrem de importante precum Convenția de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor. Să nu uităm că România a fost condamnată la CEDO pentru cum a gestionat violența asupra femeilor. Este o viziune mai amplă și extrem de limitativă. Întrebarea noastră este: acesta este modelul de sociatate în care vrem să trăim? Acesta este modelul de societate în care vrem să trăiască semenii noștri care nu corespund unui tipar fix?

Membru al platformei pentru drepturi și Libertăți – RESPECT, Mircea Toma, de la organizația Active Watch, arată că referendumul privind redefinirea familiei  nu face nimic pentru a susține familia. Mircea Toma consideră că proiectul Coaliției pentru Familie ascunde sub idei banale reducerea rolului femeii în societate.

„Depășind discuția despre relația cu un anumit tip de familie, mă uit să văd ce recomandări mai face această Coaliție pentru Familie. Și sunt măsuri pentru stimularea natalității, redresare demografică, pentru armonizarea vieții de familie cu cariera. Multe dintre aceste măsuri sunt ok.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar din lectura majorității (acestor măsuri) reiese o anume atitudine față de femeie, care devine – așa cum era ea denumită de Ceaușescu, la vârstele fertilității – lotul reproducător. Deci, ne preocupă femeia pentru că face copii și are grijă de familie. Mai mult, atunci când se vorbește despre întemeierea familiei, este exclusă explicit posibilitatea ca o căsătorie să se întemeieze pe baza iubirii. De ce? – m-am întrebat. Pentru că nu strică… e bine să ai un contract între un bărbat și o femeie, să facă copii… dar de ce să nu se iubească? Explicația ar fi pentru că nu iubești o vită – mă iertați. Ea e bună doar să procreeze și să tragă la plug.

Această viziune creează atâtea decalaje între oameni, încât mesajul final este că pe foarte multe categorii de oameni nu le regăsim apărate de această structură. Ea este o majoritate care se adresează unei alte majorități – cei 3 milioane sunt, totuși, o majoritate, alcătuită, însă, din mai multe minorități: etnice, religioase, de gen și așa mai departe. Fiecare poate fi la un moment dat victima unei asemenea filozofii”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Platforma RESPECT exprimă susţinerea pentru familie şi precizează că cele mai mari ameninţări la adresa acesteia sunt sărăcia şi corupţia, distrugerea statului de drept, inegalităţile, lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă, violenţa în familie, accesul limitat la locuire şi servicii medicale adecvate, mortalitatea maternă şi infantilă ridicată, absenţa accesului egal la educaţie de calitate, inclusiv insuficienţa creşelor şi a grădiniţelor, lipsa locurilor de muncă.

La baza Platformei se află un Grup de Iniţiativă format din organizaţiile Asociaţia Pro Democraţia, APADOR-CH, Asociaţia ActiveWatch, Asociaţia ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Iniţiativa România, Platforma Demos.

Semnăturile din partea cetăţenilor şi a organizaţiilor pot fi transmise pe adresa semnează@platformarespect.ro.