Confidenţialitate

Planurile coaliției pentru a strânge bani la buget. Cotele de TVA regândite, impozitele pe locuințe în funcție de valoare, printre opțiuni

Cote de TVA regândite, impozit pe locuințe în funcție de valoare nu de numărul acestora sunt doar câteva dintre măsurile analizate acum în cadrul coaliției de guvernare, potrivit unor surse politice. Miza autorităților: să aducă mulți bani la bugetul de stat.

Colectarea taxelor și impozitelor în România este la coada Uniunii Europene.

Discuțiile vin și în contextul unui val de scumpiri, economia fiind afectată de criza sanitară din ultimii doi ani dar și de conflictul armat din Ucraina.

La Palatul Victoria Guvernul încearcă să aducă mai mulți bani la bugetul de stat dar și să vină cu măsuri pentru a ajuta populația.

Executivul vrea să reducă evaziune fiscală dar și să încaseze mai mult din TVA. Totodată, potrivit unor surse politice, se dorește o regândire a cotelor de TVA.

Mai mult, PSD vrea și impozit progresiv, dar PNL se opune. Una din variantele discutate la Guvern: nivelul impozitului pe locuințe să crească în funcție valoarea caselor nu de numărul acestora.

Despre acest subiect a fost întrebat de jurnaliști și liderul PSD Marcel Ciolacu:

„Este în funcție de valoare nu de număr. Poți să ai 3 case la țară într-o comună care fac cât o garsonieră la București. Nu eu vin cu aceste propuneri, aceste propuneri se fac cu experți financiari internaționali care vin și analizează unde sunt anumite scăpări în construirea bugetului și a PIB-ului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit acelorași surse, în acest moment încasările sunt la 27% din PIB, iar cheltuielile statului sunt la 40%. La Ministerul Finanțelor se discută și despre accize mai mari la tutun și cu 60 de bani.

În următorii ani, cei care lucrează în IT sau construcții ar putea să rămână fără facilitățile actuale. Acum aceștia sunt scutiți de anumite taxe și impozite.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea