Confidenţialitate

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost făcut public | AUDIO

Piesa de rezistență a PNRR sunt reformele, o serie de transformări esențiale, de la rădăcină, care au fost mereu amânate și decare politicienilor mereu le-a fost teamă, arată planul, care a fost făcut public miercuri de către autorități. Alocarea totală a planului este de 29,2 miliarde de euro.

În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

Țara noastră are alocate pentru asta peste 29 miliarde de euro, iar  proiectele de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026 :

”Este vorba despre 29,2 miliarde de euro, bani care pot fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, sute de școli și de creșe, vom construi și vom renova zeci de spitale. Vom avea un spital construit în 2024 și asta este o premieră a ultimilor 30 de ani. Criza de sănătate a pus presiune pe tot sistemul de sănătate din Uniunea Europeană și a arătat foarte clar limitele sistemului de sănătate.  E foarte important pentru noi să dezvoltăm rețeaua de spitale, să modernizăm. Sunt trei mari sectoare care primesc bani: Transporturi, Educația și Sănătatea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Premierul Florin Cîțu spune că PNRR prevede termene clare și măsuri transparente pentru fiecare dintre aceste reforme : ”Vrem să avem un sistem de pensii bazat pe contributivitate și sustenabil. Și vom face acest lucru. Reforma Justiției, reparăm ce au stricat alții în ultimii ani de zile, reforma companiilor de stat, risipa banului public prin intermediul companiilor de stat – și acest lucru se va opri. Reforma salarizării – un sistem de salarizare în sistemul public unde vom lega direct și transparent performanța de venitul celor care lucrează acolo. Aceste reforme le făceam oricum, chiar dacă nu exista acest PNRR”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PNRR are la bază 6 piloni principali: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus la dispoziția ministerelor, instituțiilor, organizațiilor și persoanelor fizice interesate o Fișă de Reforme și Investiții, prin intermediul căreia acestea au putut trimite propuneri pentru actualizarea Planului Național de Reformă și Reziliență (PNRR) într-o formă standardizată și simplificată.

Documentul poate fi consultat aici:Buget PNRR