Confidenţialitate

Libearty Bear Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume

La emisiunea Prieteni fără Cuvinte, în următoarele ediții, Dr. Liviu Harbuz aduce povestea celui mai mare sanctuar de urși bruni din lume, care se află chiar în România.

Creat în memoria ursoaicei Maya, Libearty Bear Sanctuary este astăzi căminul a peste 100 de urși bruni salvați din condiții mizere de trai, fiind maltratați în captivitate.

În curtea unui hotel de lângă Castelul Bran, într-o cuşcă murdară, cu bare metalice şi cu ciment pe jos, trăia Maya. În anul 1998 ea a fost descoperită de Cristina Lapis, care avea mai târziu să da naștere celui mai amplu proiect de protejare a urșilor bruni.

”Când am văzut-o, era slabă și cu greu își mai putea înălța capul. Era uitată de toată lumea și mă întreb și acum: oare aştepta să moară? Încă îmi amintesc emoţiile care m-au copleşit când m-am uitat în ochii ei, dar şi accesul de furie fără margini faţă de oamenii care au condamnat un astfel de animal la o moarte lentă şi dureroasă.

Din acel moment, timp de patru ani, eu şi soţul meu, cu ajutorul prietenilor noştri, am călătorit peste 60 de kilometri în fiecare zi să o hrănim pe Maya şi să petrecem puţin timp cu ea. De-a lungul timpului, am reuşit să îi îmbunătăţim starea de sănătate şi să îi ridicăm moralul. Curând, ea a început să recunoască sunetul mașinii noastre şi se ridica să ne întâmpine. Ea ne-a învăţat toate valorile sufletului şi recunoştinţa unui animal nevinovat.

Din păcate, în 2001, după alți trei ani, Maya a început să arate noi semne de depresie. Îi vorbeam în permanenţă, i-am promis că într-o zi va fi din nou liberă să alerge prin pădure şi am rugat-o să aibă răbdare, să aştepte. Dar se pare că, în cele din urmă, Maya şi-a pierdut credinţa în promisiunile oamenilor.

A început să se automutileze! Și-a ros laba dreaptă aproape până la os. Când am văzut sângele pe lăbuţa ei am înţeles că voia să scape de toată această suferinţă provocată de captivitate. În ciuda tuturor eforturilor noastre de a o salva (operații, tratamente, timp petrecut alături de ea, mâncare adecvată etc), în cele din urmă, Maya ne-a părăsit – pe 11 martie 2002. A murit în braţele mele. Nu voi uita niciodată ochii ei trişti şi blăniţa ei moale. Da, am ţinut un urs în braţele mele!

După ce a plecat, tot ce am putut face pentru Maya a fost să îmi ţin promisiunea – să construiesc Rezervaţia pe care i-am promis-o, să mă asigur că niciun alt urs nu va mai trece prin ceea ce a trecut ea.

Sanctuarul «Libearty» este dedicat Mayei, care străluceşte în Ursa Mare, pentru toţi urşii care se bucură astăzi de o soartă mai fericită, tocmai datorită suferinţei îndurate de ea”, spune Cristina Lapis – președintele Asociației „Milioane de prieteni“.

Povestea rezervației de urși începe în anul 2005, când Asociația „Milioane de prieteni“ a semnat un parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești, prin care a primit concesiunea pentru terenul necesar construcției sanctuarului „Libearty“, pentru 49 de ani.

Acestor eforturi li s-a alăturat WAP (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor), pentru proiectul “Salvarea urșilor captivi” – cel mai mare proiect de salvare, îngrijire și bunăstare a ursului brun, din Europa.

Sanctuarul de urși de la Zărnești dispune de 69 de hectare de pădure de stejar, cu copaci în care urșii să se cațere, piscine în care să se bălăcească, hrană conform dietelor studiate de veterinari și îngrijirea medicală necesară.

Vizitarea Libearty Bear Sanctuary

Puteți vizita sanctuarul Libearty de marți, până duminică. Lunea este întotdeauna închis, pentru mentenanța rezervației!

Sanctuarul Libearty Zărnești nu primește copii sub cinci ani, din motive de siguranță, pentru o bună desfășurare a vizitelor în sanctuar și pentru bunăstarea urșilor.

Sanctuarul se poate vizita doar în cadrul tururilor ghidate, desfășurate în limba română și/sau engleză. Tururile au loc cu grupuri de maximum 40 de persoane. Programul de vizitare diferă în funcție de sezon.

Informații complete pot fi găsite pe site-ul millionsoffriends.org/libearty

FOTO: Asociația „Milioane de prieteni“