Planetariu pentru nevăzători

Complexul Astronomic Baia Mare a obtinut finantare pentru un proiect inedit.

Cu fonduri proprii si bani de la Administratia Fondului Cultural National vor fi realizate opt planetarii pentru nevazatori.

Proiectul Cultural Cerul în mîinile tale II- Planetariu pentru nevăzători este unicat la la nivel mondial si s-a născut la Complexul Astronomic Baia Mare.

Cu un buget de aproape 50.000 de lei se vor realiza 8 planetarii pentru nevăzători în țară, dintre care desigur unul va fi în Baia Mare.

Nevăzătorii vor putea explora cerul și constelațiile cu ajutorul unor dispozitive special create, mai exact prin intermediul a două sfere fiecare de diametru de un metru, pe una vor fi constelațiile vizibile pe cer iarna, iar pe cea de-a doua constelațiile care se văd vara.

Planetariile pentru nevăzători vor fi finalizate până la la sfârșitul anului 2017.

Cel de-al doilea proiect caștigat de Complexul Astronomic Baia Mare este „Anuarul de astronomie populară 2017”.

Este de fapt o publicatie anuala în trei ediții în care va fi prezentat patrimoniul cultural imaterial legat de traditiile populare romanesti despre cer si corpurile ceresti. Prima va cuprinde planșe și povesti despre fiecare din constelatiile romanesti traditionale, a doua va fi un ghid de orientare pe cerul stramosesc, pe anotimpuri, iar a treia va prezenta „Elemente de astronomie populara in arhitectura traditionala din Maramures.”

Proiectul editorial este finanțat cu suma de 40.000 de lei de Administrația Fondului Cultural Național.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS