Confidenţialitate

Plămânii Declic, încărcați de poluarea din București, trimiși la Guvern

Plămânii montați în fața Guvernului de comunitatea Declic s-au încărcat de particule toxice, în mai puțin de o lună de la instalarea lor. Membrii Declic au tăiat bucăți din plămânii plini de microparticule poluante, le-au pus în plic și le-au trimis prin poștă premierului, ministrului Mediului și ministrului Sănătății.

”Din păcate, experimentul nostru a funcționat: plămânii cu filtre HEPA s-au înnegrit, așa cum se întâmplă și cu plămânii noștri. Într-o perioadă în care autoritățile de mediu s-au lăudat că aerul nu este poluat în Capitală, plămânii instalați de noi în Piața Victoriei s-au umplut de particule toxice. Așa arată și plămânii locuitorilor din marile orașe, care inhalează zilnic aer nociv, care îi poate ucide”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei ”Aer pentru viață!”, în care 22.600 de membri Declic cer Ministerului Mediului modernizarea rețelei de monitorizare a calității aerului și transmiterea datelor în timp real către Agenția Europeană de Mediu.

Deși au fost invitați la eveniment, niciunul dintre cei 3 membri ai Executivului menționați nu a dat curs invitației. Prin urmare, plămânii încărcați cu aerul poluat, din cauza lipsei de acțiune a politicienilor, vor ajunge la ei prin poștă, pentru a vedea că poluarea din București este reală și ne afectează pe toți.

În cele 30 de zile de monitorizare a calității aerului din Piața Victoriei, doar timp de câteva ore, în unele zile, calitatea aerului a fost în limitele acceptate, sub 50. În rest, senzorul Declic a înregistrat valori chiar de 3 ori peste limitele admise, potrivit unui comunicat trimis Europa FM.

FOTO: Declic