Confidenţialitate

Plajele din Mamaia, reabilitate cu bani europeni, afectate de furtuni. Director Apele Române Dobrogea: Nu este un fenomen îngrijorător | AUDIO

Plajele de pe litoral au fost lovite serios de furtunile din ultima perioadă. Valurile furioase au mușcat din nisip, lăsând în urmă cratere mari. Mamaia este stațiunea cea mai afectată, plaja s-a îngustat deja cu câțiva metri.

Furtunile puternice din timpul iernii provoacă pe plaje de pe litoral fenomenul de cliffing. Așa îl numesc specialiștii de la Apele Române. Plajele sunt înghițite de valuri uriașe, iar când se retrag duc nisipul dizlocat spre largul mării.

Plajele din Mamaia, lărgite cu fonduri europene, s-au îngustat vizibil după ultima furtună. Craterele se întind pe o lungime de 7 kilometri.

Anul trecut era o diferență de peste 1,5 metri, poate 2 metri. Acum se vede o tendință de echilibrare. Această echilibrare a plajei emerse cu plaja submersă a fost gândită de Apele Române, în sensul reconstituirii plajei submerse”, explică biologul Adrian Bîlbă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Porțiunile de nisip, furate acum de mare, erau de altfel trecute în proiectul european de lărgire a plajelor. Vor pierde cam 40 metri din lățime. Nu este un fenomen îngrijorător susține directorul Apelor Române Dobrogea Litoral, Hristu Uzun: „Se produce mai ales în Mamaia fiindcă structura profilului de plajă este alcătuită cu puțin scoică mai multă. După ce trece fenomenul, nivelăm zona, o aducem la starea normală de funcționare a plajei”.

Și astfel, plajele din Mamaia, despre care turiștii se plângeau că sunt prea largi, încep să capete aspectul din proiect iar intrarea în apă să devină lină, fără a se mai adânci brusc.

Foto: Ghiulfer Predescu