Confidenţialitate

Pisicile nu sunt solitare, dimpotrivă! Sunt ființe foarte sociabile!

De-a lungul timpului pisicile au fost mai puțin înțelese decât câinii. De aceea sunt și personajele mai puțin pozitive din diferite desene animate sau povești (cu excepția Motanului încălțat, firește) sau apar ca animalele de companie ale vrăjitoarelor. Însă, pe măsură ce omul și-a îndreptat atenția mai mult asupra lor, a descoperit lucruri suprinzătoare.

De exemplu, pisicile au comportament similar cu al leilor decât cu al tigrilor, deoarece sunt ființe sociale, cu excepția faptului că nu au nevoie de un mascul care să conducă grupul. Societatea felină este mai degrabă dominată de matriarhat, femelele conviețuind împreună, crescând și apărând împreună odraslele, mergând cu rândul la vânătoare; există documentare despre cum conviețuiesc pisicile din orașul Roma, despre care se crede că poartă în sufletul și în ochii lor o parte din Roma antică.

În cazul pisicilor de apartament sau de pe lângă gospodării, acestea trăiesc în armonie indiferent de număr sau de ponderea de gen tocami datorită faptului că sunt ființe sociale, cu o structură ierarhică diferită de cea a câinilor, de exemplu.

Pentru cei care au câini știu că, atunci când sunt mai mulți, între câini (sterilizați sau nu) pot să apară confruntăți sau mult sau mai puțin brutale pentru dominanță, iar pe măsură ce câinele alfa îmbătrânește, unul mai tânăr ar putea să încerce să îl detroneze. Ei, asta nu este valabil și pentru o familie de pisici.

De aceea o pisică fericită este cea care se bucură, pe lângă hrana de calitate și îngrijire, și de companie atât din partea oamenilor, cât și din partea altor animale cu care să se poată juca și să comunice. Contrar poveștilor care circulă, pisicile pot conviețui în armonie nu doar cu pisici, ci și cu alte animale precum câini, hamsteri, porcușori de Guineea, broaște țestoase, iguane… Însă pisicile comunică mai bine cu alte pisici și câini.

Sfaturi  cum să îți ajuți prietenul felin să rămână activ și să își manifeste istețimea:

  1. Pisicile sunt mai fericite când sunt două sau măcar au un companion canin. Au cu cine să se joace, să facă mișcare, să își consume energia. Mai sunt și alte avantaje: se vor distra mai mult împreună decât agățându-se de diferite obiecte din casă sau de mobilier, vei avea mai multe surse de zâmbete și voie bună și vei sta mai liniștit sau mai liniștită când lipsești câteva ore în plus de acasă.
  2. Organizează un loc de joacă sau manifestă-ți creativitatea și oferă-i noi distracții. Pisicilor le place să exploreze, așadar poți să le surprinzi lăsând cutii goale de explorat, construindu-le ansambluri sau corturi în care să își descopere jucăriile. ȘI un sertar deschis poate să devină un teren de joacă, doar să ai grijă să nu se accidenteze
  3. Timpul tău e limitat, însă programează-ți timp de joacă. Da, după o zi grea și lungă, oboseala își spune cuvântul. Însă 20 de minute de joacă vă vor prinde bine amândurora. Activitatea fizică îi prinde bine micului vânător felin, în plus vei vedea că te vei relaxa și tu.
  4. Alege hrană de calitate și nu uita să recompensezi dovezile de istețime. Nu e o glumă, suntem ceea ce mâncăm; zicala se aplică și în cazul pisicilor, de aceea e important ca hrana să fie de calitate, echilibrată nutrițional și adaptată nevoilor pisicii. Nu te gândi doar la recompensa de hrană; o jucărie nouă, o mângâiere, o vorbă de laudă și vei vedea cum se va strădui să te suprindă și să te facă să zâmbești.

Acest articol îți este oferit în cadrul proiectului Felix premiază pisicile isteţe! Află mai multe despre concurs aici

banner-in-articole