Confidenţialitate

Piloții ruși care au avariat drona americană din Marea Neagră, premiați de ministrul Apărării de la Moscova

Ministrul Apărării din Rusia i-a premiat pe piloții care au avariat drona americană din Marea Neagră. Gestul vine la scurt timp ce Moscova a transmis că avioanele rusești nu au avut niciun contact cu aparatul de zbor american. Între timp, Moscova și Beijing anunță că președintele Chinei va vizita Rusia, săptămâna viitoare.

Piloții ruși au fost premiați de ministrul Apărării de la Moscova Serghei Șoigu pentru că au împiedicat drona americană să intre în zona campaniei militare rusești din Ucraina, scrie agenția rusă de stat RIA.

Imaginile video publicate de Forțele Aeriene ale Statelor Unite au surprins însă avioanele de luptă ale rușilor care se apropie la mică distanță de dronă, o stropesc cu combustibil, apoi unul dintre avioane lovește elicea dronei. Apoi americanii au decis să o prăbușească în Marea Neagră.

Între timp, la Moscova, este așteptat între 20 și 22 martie președintele Chinei, Xi Jinping.

În februarie, acesta a prezentat un plan care să pună capăt războiului din Ucraina, plan care solicită protecția civililor și fiecare țară să respecte suveranitatea celeilalte.

NATO și Statele Unite consideră că eforturile de mediere a conflictului din partea Chinei nu sunt credibile, în condițiile în care oficialii de la Beijing s-au ferit să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit publicației Politico, China a trimis arme și veste antiglonț în Rusia, dar și componente pentru drone.

Foto: Shutterstock

Citește și: Video cu drona americană în timp ce este doborâtă de avionul rusesc, publicat de Comandamentul European al SUA