Confidenţialitate

Pictura “Vas cu garoafe”, de Ștefan Luchian, este scoasă la licitație

O operă de importanță muzeală, „Vas cu garoafe”, semnată cu pensula legată de braț de către primul pictor român modern, Ștefan Luchian, este scoasă la vânzare.

„Vas cu garoafe” s-a născut sub pensula maestrului în perioada care a marcat maturitatea artistică a lui Luchian, între anii 1910-1913, atunci când pictorul era împiedicat de boală să mai iasă din casă și să picteze acele peisaje care au marcat și înnoit pictura românească și pe care le iubea atât de mult.

Stând în fotoliu, cu pensula legată de mâna care își pierduse dexteritatea, Luchian picta ore în șir flori, așezate în vase populare, printre care celebra capodoperă, ce pleacă în licitație de la un preț de pornire de 80.000 de euro.

Conform artmark, Pictura provine din colecția doctorului Mihai Petrini-Galatzi, fondatorul dermato-venerologiei românești, ce a fondat prima catedră de dermatologie din țară (la spitalul Colțea) și a înființat, împreună cu Ioan Cantacuzino, spitalul Filaret (astăzi spitalul Marius Nasta din București).

La 1901 Petrini-Galatzi devenea directorul Serviciului Sanitar Român (echivalentul funcției de Ministru al Sănătății de astăzi).

Opera a fost prezentă de-a lungul ultimelor decenii în expozițiile retrospective care au reunit faimoasele picturi cu flori semnate de Ștefan Luchian, precum expoziția din 1957 a Muzeului de Artă al Republicii Socialiste România, care a oferit o deplină imagine a creației pictorului, în care „Vas cu garoafe”, prezent, astăzi, în licitație, figura la categoria 149.

Licitația de Vară cuprinde și alte lucrări de referință semnate de marii maeștri ai artei românești, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady.

Capodoperele pot fi vizionate la Palatul Cesianu-Racoviță din strada C.A. Rosetti, nr. 5 sau online pe www.artmark.ro.