Confidenţialitate

Piața Victoriei | Sorin Paveliu, expert în sănătate publică: Aș deschide restaurantele – VIDEO

Sorin Paveliu, expert în sănătate publică, a discutat alături de Tudor Mușat,  în „Piața Victoriei”, despre măsurile contradictorii luate de autorități în ultima perioadă, pe fondul creșterii numărului infectărilor COVID-19.

Pe de o parte școlile au fost închise, însă sunt permise în continuare pelerinajele, iar oamenii sunt obligați să poarte mască pe stradă, în zonele unde rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori, însă și în acest caz masca poate fi dată jos pentru pauze de fumat, spre exemplu.

„Aș zice că sunt niște ezitări, deci trebuie să recunoaștem tranșant că e vorba de niște ezitări, care vin în urma adoptării unor decizii la care apar reacții și contestări și la care autoritățile încearcă să nuanțeze pentru că acceptă că, într-adevăr, unele din cele sesizate poate că nu sunt foarte fezabile”, spune Sorin Paveliu.

Invitatul lui Tudor Mușat este și profesor, astfel că a comentat și modul în care școala s-a mutat, în multe dintre cazuri, în mediul online.

„Categoric învățământul online este, în momentul de față, inferior învățământului față în față, dar nu că ar fi rău acest sistem, ci pentru că nu suntem pregătiți. Dar și când vom fi pregătiți existe premisele ca acest învățământ online să fie mai bun decât cel față în față sau cel puțin la fel de bun”, susține Paveliu.

În ceea ce privește modificările aduse directivei de purtare a măștii în spațiile deschise, expertul în sănătate publică spune că reglementările sunt de bun simț:

„Aceste completări nu sunt neapărat o exemplificare a unei deficiențe, ci pur și simplu vin ca un răspuns la niște critici, în mare parte modificate. (…) Nimeni nu are pregătirea pentru pandemie, ordinul după care s-a instaurat starea de alertă și cea de urgență au fost generate atunci când a apărut Ebola, gripa aviară, dar au fost niște alerte, nu avem experiență în așa ceva. Orice decizie luată este fie inspirată de OMS, fie luată din experiența altor țări care s-au confruntat cu același lucru, nu e nimic inovat în România.”

Adevărata problemă, din punctul de vedere al invitatului la Piața Victoriei, vine din faptul că cetățenii nu sunt conștienți de gravitatea situației în care ne aflăm:

„Părerea mea este că doar o mică parte din populație înțelege cu adevărat despre ce este vorba. Unii se tem, toată lumea se teme de moarte, alții sunt, dimpotrivă, foarte curajoși, foarte mulți sunt complet indiferenți față de restul populației. E foarte greu să convingi populația că trebuie să respecte niște bariere fizice fără să înțeleagă despre ce este vorba.”

În acest context, comunicare este esențială. Așadar, cine ar trebuie să comunice mesajele pentru populație, pentru ca acestea să fie înțelese pe deplin?

„Ai nevoie de specialiști, pentru a explica ce înseamnă un virus, cum se multiplică el, pe limba tuturor. Politicienii trebuie să comenteze toate măsurile de natură politică, dar, în rest, trebuie să folosești toate canalele”, susține Sorin Paveliu.

Expertul în sănătate publică a declarat la Piața Victoriei că unele măsuri luate de autorități, printre care cea de închidere a restaurantelor în anumite zone din țară, ar trebui regândite.

„Eu, de exemplu, aș deschide restaurantele, dar le-aș deschide și le-aș spune în felul următor: toată lumea să își lase numele și adresa, aș începe să le distribui această aplicație care arată cu cine te afli în proximitate și în felul acesta să îți ușurez ancheta epidemiologică.”

Întrebat de Tudor Mușat dacă avem vreun model din afară din care să ne inspirăm, Sorin Paveliu a spus:

„Dacă ar fi să aleg dintre țările mai apropiate de noi, m-aș uita la Austria, care este o țară cu rezultate spectaculoase”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: