Piața Victoriei | Profesorul Vlad Soare a vorbit despre reorganizarea administrativ-teritorială a Capitalei

Profesorul de Drept Vlad Soare a vorbit la Europa FM despre ideea unei reorganizări administrativ-teritoriale în București.

Acesta a menționat legea care reglementează transportul interjudețean, declarată neconstituțională de CCR.

„Era un proiect util. Organizarea administrativ-teritorială este foarte proastă. Să luăm exemplul București-Ilfov, dacă ieși din București și mergi 2 km, ai ajuns în alt județ. Această ordonanță afectează locuitorii acestei comunități”, spune Vlad Soare.

Î: Cum judecă CCR, tehnic sau se pliază și pe realitate și pe importanța socială?

R: CCR a aplicat propriul raționament, în mod discreționar. Curtea a interpretat că dacă acest proiect este în Parlament deja, deși era de doi ani, nu este constituțional. Este clar că proiectul transportului este blocat, deoarece este de mult timp în sertarele Parlamentului, dar nu discută nimeni despre el.

„Referitor la situația Bucureștiului, am creat proiectul AMBI. Vrem să nu mai fie sectoare, vrem să mergem pe o reorganizare administrativ-teritorială. În București-Ilfov, avem o singură comunitate, bucureșteni lucrează în Ilfov și ilfoveni lucrează în București.”, argumentează Vlad Soare.

Acesta a adăugat că „primăriile de sector au cheltuit doar pe salarii un miliard de lei, la care se adaugă salariile Primăriei Capitalei 1,6 miliarde de lei”.

„Noi plecăm de la premiza că autoritățile își vor face treaba, că nu vor apărea blocaje din cauza conflictelor. Ne trebuie un model util, nu croit după fața unei persoane sau după frica față de un personaj anume. Dacă un primar reușește să facă bine comunității, merită să ajungă mai sus. Dacă eșuează, merită să fie sancționat”, a concluzionat Soare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS