Confidenţialitate

Piața Victoriei: Profesorul de Drept Vlad Soare, despre modificarea legii alegerilor parlamentare | VIDEO

Profesorul de drept Vlad Soare, fondator al platformei AMBI, a vorbit în emisiunea Piața Victoriei despre ordonanța care modifică legea alegerilor parlamentare, pe care ministrul de Interne a propus-o să fie introdusă pe ordinea de zi a ședinței de guvern de marți.

Cea mai importantă prevedere a ordonanței ar da posibilitatea românilor să voteze la alegerile parlamentare pe liste suplimentare, adică la orice secție din țară sau străinătate, indiferent locul de unde au domiciliul.

Vlad Soare spune că o asemenea măsură necesită o infrastructură online puternică, pe care, momentan, autoritățile nu sunt capabile să o dezvolte.

“Nu avem nici infrastructura pentru vot electronic, dar nu înseamnă că nu se poate realiza vreodată”, spune acesta.

“Fiecare secție de votare trebuie să aibă sute de buletine cu fiecare județ. Dacă ești un argeșean care votează în Timiș, acea secție de votare trebuie să aibă buletin pentru Argeș. Putem discuta despre oameni cu domiciliul din buletin într-o localitate, care locuiesc și își duc traiul în altă localitate. Ar vrea atunci să voteze pentru localitatea unde lucrează, dar nu știm cum se va proceda până nu vedem ordonanța”, a mai completat profesorul Vlad Soare.

Î: Votul din Diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Trebuie clarificat ce votează Diaspora? Dacă ești din Neamț și stai un an în altă țară, poți vota pentru Neamț, ținând cont că te vei reîntoarce acasă?

R: Diaspora are cel mai mic coeficient de reprezentare în Parlament. N-o să putem să aplicăm un tratament egal între cei din Diaspora și cei din circumscripțiile din țară. Nu înseamnă că cei din Diaspora sunt mai puțin egali, ci trebuie să aibă mai multe posibilități de vot. Trebuie să ținem cont de situațiile diferite ale fiecărei persoane.

Î: De ce a făcut Guvernul aceste modificări, acum, ca pe o ultimă sută de metri?

R: Și-au angajat răspunderea, își pun mandatul pe masă, acesta este motivul grabei. Este posibil ca moțiunea să treacă, iar angajarea răspunderii nu mai este valabilă. Din acest motiv, Guvernul dă ordonanțe pe ultima sută de metri.

Î: Cum arată acest început de an și sfârșit de 2019 în care Guvernul Orban a dat multe ordonanțe?

R: Deși aceste ordonanțe au efect imediat, trebuie aprobate prin lege de către Parlament. Degeaba dai OUG dacă Parlamentul respinge ordonanța, în realitate nu îți atingi scopul. Guvernul nu are majoritate solidă pentru a da OUG liniștit.