Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI | Mai au românii din diaspora de ce să voteze pentru România?

România plecată înseamnă peste 4 milioane de oameni. Cei mai mulți își iau deja cu ei și familiile extinse în țările în care se stabilesc. Puțini se mai întorc înainte de a ieși la pensie. Trimit anual acasă în jur de 5 miliarde de dolari, iar manifestația din 10 august 2018 a arătat că nu sunt puțini cei care nu au renunțat la gândul se a se întoarce într-o zi de unde au plecat.

Pentru români, Uniunea Europeană a însemnat în primul rând dreptul de a circula liber și de a munci oriunde cu acte în regulă. În 2007, la aderare, erau plecați doar 7% dintre românii activi. 11 ani mai târziu, unul din cinci români apți de muncă e stabilit deja într-o altă țară a Uniunii. Politicienii le fac vizite în campanie, dar până acum nicio politică publică nu a consins românii din diaspora să se răzgândească. Dimpotrivă.

Pe 26 mai sunt alegeri europarlamentare. Mai au, în 2019, românii din străinătate de ce să voteze pentru România?

Anca Simina dezbate acest subiect cu Cristian Tudor Popescu și Moise Guran în emisiunea „Piața Victoriei” din această seară, de la 18.15.

Întrebarea de la care începem dezbaterea le este adresată celor care s-au stabilit într-o țară a Uniunii Europene. Ei pot opta la alegrile europarlamentare, fie pentru o listă de candidați români (și atunci votează la abasade sau consulate), fie pentru candidații țării de adopție dacă s-au însris pe listele electorale din acest stat.

Vă invităm să ne scrieți pe pagina de Facebook Radio Europa FM comentariile dumneavoastră și să răspundeți la o întrebare: Votați la europarlamentare pentru candidați din România sau pentru cei ai țării în care v-ați stabilit?