Confidenţialitate

Piața Victoriei: Este Joe Biden cea mai bună alegere a democraților pentru fotoliul de la Casa Albă? | VIDEO

Alice Iacobesu i-a invitat în Piața Victoriei pe Aurelian Crăiuțu, profesor de științe politice la Indiana University, și Sorin Adam Matei, profesor de științele comunicării la Purdue University, pentru a discuta despre alegerile prezidențiale din SUA, de pe 3 noiembrie, și despre viitorul șef de la Casa Albă.

Alegerea celor doi candidați, Donald Trump și Joe Biden, a fost una neinspirată, este de părere Sorin Adam Matei: „Problema este că partidele politice americane au eșuat în mod catastrofal să creeze un sistem de selecționare și promovare a unor reprezentanți care să se conecteze cu națiunea într-un mod productiv și profund.”

Astfel, dacă în ceea ce privește Partidul Republican lucrurile sunt clare, întrucât au mers cu un candidat aflat deja în funcția de președinte, Partidul Democrat a recurs la o soluție de avarie.

Sorin Adam Matei: „Cred că Partidul Democrat nu și-a ales reprezentanți care să reprezinte partidul așa cum se înțelege el pe sine. Partidul este unul socialist, a ales această soluție foarte stranie de a-și împinge programul socialist sub flamura unui personaj politic, după părerea mea, expirat. Joe Biden, orice a avut de spus, a spus, el de fapt nici nu voia să candideze, o știm cu toții. Nu a vrut să candideze, își știe limitele fizice și intelectuale, dar partidul a făcut această hotărâre aproape disperată pentru a nu prezenta pe deplin și în detaliu culorile politice sub care mărșăluiește.”

Pe de altă parte, Aurelian Crăiuțu a spus, la Piața Victoriei, că Joe Biden reprezintă alegerea bună și o alternativă potrivită la varianta republicană.

„Au fost vreo 20 de candidați în sânul Partidului Democrat. (…) Faptul că Biden a reușit să câștige mi se pare un lucru bun, sigur, un om la 78 de ani este un om în vârstă, care are o energie limitată pentru slujba asta, dar în clipa de față prestația lui Biden a fost decentă, avem nevoie de o figură care să nu ne țină cu nervii tensionați 24 din 24”, susține profesorul de științe politice la Indiana University.

Cu toate că, pe 3 noiembrie, americanii vor avea ocazia de a-și alege președintele, este posibil să treacă mai multe zile până când vom cunoaște cu exactitate cine va conduce Statele Unite ale Americii pentru următorii patru ani.

Aurelian Crăiuțu: „În unele state se vor număra buletinele de vot în câteva zile după încheierea votului, în altele în seara votului. (…) Dacă Biden va câștiga la scor, atunci contestația lui Trump va fi fără scop, dacă rezultatul e mai strâns ne putem aștepta la o contestație din partea lui Trump. Un lucru este cert: Trump nu va câștiga votul universal nici de data aceasta.”

Așadar, este posibil ca rezultatele să fie neclare la început, este de părere Sorin Adam Matei, astfel că va urma încă o săptămână de suspans.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: