Confidenţialitate

Piața Victoriei: Consultările de la Cotroceni, fără o nominalizare de premier. Ce urmează | VIDEO

Gazetarul Cristian Tudor Popescu și jurnalista Adriana Nedelea s-au reunit, în emisiunea Piața Victoriei, pentru ultima oară în complicatul an al pandemiei, 2020.

Tema discuțiilor s-a axat în jurul consultările politice de la Cotroceni, între președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor parlamentare și, mai ales, asupra faptului că șeful statului nu a făcut o nominalizare de premier, semn că partidele vor trebui, din nou, să se așeze la masa negocierilor.

De vină pentru această situație ar fi Ludovic Orban, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Orban este persoana invalidă din punct de vedere moral din toată ecuația, spui că nu te cramponezi de scaun și acum te cramponezi de călălalt scaun. Nu este în măsură să mai candideze la o altă funcție. Ca să vrei vreo altă funcție în stat, după ce ți-ai dat demisia în felul ăsta, prea repede. El a plecat de acolo sperând să șteargă greșelile, unele crunte și să își conserve puterea.”

În plus, Cristian Tudor Popescu afirmă că relația dintre șeful statului și președintele PNL nu este una ideală:

„Între președintele Iohannis și Ludovic Orban nu există vreo simpatie și nu de acum, demult, din vara lui 2014 nu au afinități, puncte comune, și nu se apreciază prea mult. Au fost împreună pentru că i-a așezat politica împreună. (…) Întrebarea se pune cât va apăsa Iohannis pentru a-l da în spate pe domnul Orban. Are o soluție aici, în condițiile în care se blochează în continuare, are soluția de a-l numi pe Nicolae Ciucă și să lase lucrurile să curgă în Parlament.”

Poziția USR Plus afișată la negocierile cu liberalii, prin care cer fie funcția de premier, fie pe cea de președinte al Camerei Deputaților, este una îndreptățită, a mai spus Cristian Tudor Popescu, la Piața Victoriei:

„Bineînțeles că este corectă, liberalii nu sunt în măsură cu 25% față de 15% USR Plus, nu e o treime la două treimi, USR are mai mult de jumătate și atunci e firesc să spună <<nu, domnule, nu iei tu toate funcțiile>>, chiar și UDMR-ul are deptul să ceară un post de președinte al Senatului, un post de vicepremier. (…) Pretențiile liberalilor sunt excesive, mai ales că au pierdut cel mai mult în raport cu ce anunțau până acum.”

Cât despre partidul proaspăt intrat în Parlament, AUR, gazetarul spune că acesta ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru celelalte partide, întrucât voturile îndreptate spre formațiunea respectivă conțin un mesaj:

„Fiecare gest din acesta strident, inconștient, al acestei formațiuni este o palmă pe orbazul PNL și USR, le reamintește ce tâmpenii au putut să facă în această toamnă, în campania electorală, în tot anul 2020 și tâmpeniile care sunt dispuși să le facă în continuare acum. Iată ce au ajuns să voteze românii din pricina prostiilor voastre.”

Chiar dacă partidelede dreapta vor ajunge la un acord pentru formarea unei coaliții de guvernare, viitorul Executiv nu va fi unul foarte stabil, a mai susținut Cristian Tudor Popescu:

„E clar că va fi un guvern scos cu menghina, o să se bage pătratul în cerc sau nuca în perete. Nu au cum să facă, pe aceste date, o structură viabilă pe termen lung. Ea se va face, cealaltă posibilitate e alunecarea spre alegeri anticipate și atunci se va face. Atunci când îmbucările nu se fac bine apar tensiuni suplimentare, care duc la rupere, mai devreme saua mai târziu.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: