Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI | Ce caută, mai exact, premierul Dăncilă în Statele Unite?

Vizită privată sau vizită de lucru? În interesul României sau cu mize electorale? Deplasarea premierului Viorica Dăncilă la Washington, care se încheie marți, a avut, deocamdată, drept consecință doar un scandal diplomatic.

„România și Honduras își mută ambasadele la Ierusalim”, titrează presa internațională după discursul controversat al premierului de la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) de la Washington.

„România a ocupat prima pagină a multor publicații și asta este foarte important pentru noi”, răspunde Viorica Dăncilă, într-un interviu la Antena 3, cu mențiunea că ar fi făcut publică doar „o opinie personală”.

Dincolo de scandalul iscat prin opoziția Guvernului față de poziția comună a statelor Uniunii Europene chiar în semestrul în care România conduce Consiliul Uniunii, Anca Simina discută azi, în dezbaterea din Piața Victoriei, cu Cristian Tudor Popescu și Moise Guran, despre ce caută exact premierul Viorica Dăncilă, în aceste zile, în Statele Unite, cui a vorbit la Conferința AIPAC și dacă prezența sa acolo poate sau nu influența jocul politic de la București în an electoral.

Și cum premierul Viorica Dăncilă a vorbit la Washington în numele poporului român, întrebăm de asemenea „poporul”, într-un sondj pe pgina de Facebook Radio Europa FM. Mutarea ambasadei americane la Ierusalim a fost, spune prim-ministrul, „un pas admirabil, curajos”, care „ne-a impresionat pe mine, guvernul meu și poporul român”.