Confidenţialitate

„Piața Obor”: Cocoșul din ceramică, simbolul rezistenței ucrainene

O fotografie din Borodianka, înfățișând ruinele unui bloc, a făcut înconjurul lumii și a devenit simbolul rezistenței ucrainene. Dintr-un bloc bombardat de armata rusă, singurul rămas intact pe un perete era un dulap de bucătărie. Iar pe dulap, aproape confundat cu peretele ars, se afla un cocoș din ceramică. Statueta a putut fi zărită ulterior în biroul președintelui Volodimir Zelenski, în mesajele video pe care le transmite periodic. Povestea cocoșilor de ceramică, sâmbătă, de la ora 10.00, în emisiunea „Piața Obor” la Europa FM.

Fotografia cu bufetul suspendat în care farfuriile rămăseseră intacte deși în jur totul era ruină a fost publicată pe rețelele de socializare pe 7 aprilie.

„Fiți la fel de rezistenți precum acest bufet” – era textul care însoțea această imagine.

Foarte puțini au observat, însă, detaliul din colțul stâng, o statuetă din ceramică înfățișând un cocoș care a supraviețuit bombardamentului.

Și mai putini stiu ce reprezintă simbolul cocoșului în tradiția ucraineană. Potrivit credinței vechilor slavi,  cocoșul este o imagine zoomorfă a soarelui. Era considerat conducătorul vieții, conducătorul păcii pe pământ și vestitorul voinței lui Dumnezeu, a transmis Muzeul Național de Artă Decorativă Populară Ucraineană.

Acum, cocoșul a devenit  și un simbol al rezistenței ucrainene împotriva invaziei ruse. Iar pe 9 aprilie, în timpul vizitei-supriză pe care a făcut-o în Ucraina, premierul britanic Boris Johnson și  președintele Zelenski au ajuns la Borodianka și au primit de la un artist din Harkov câte un cocoș din lut, o copie a statuetei de pe dulap.

Cei doi lideri s-au fotografiat cu statuetele primite iar președintele Zelenski a scris pe Instagram că acesta este un semn de bun augur iar  Ucraina va ieși învingătoare după invazia rusă.

Adriana Sârbu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.