Confidenţialitate

Piața gazelor s-a liberalizat. Ce trebuie să știe clienții | AUDIO

De miercuri, piața gazelor s-a liberalizat. Practic, statul nu mai decide prețul gazului pentru consumatorul casnic.

Românii au avut timp să aleagă până la 1 iulie un nou furnizor de gaze sau să semneze o nouă ofertă cu cel vechi.

Cine nu a făcut-o, mai are timp să studieze ofertele până pe 30 iunie anul viitor.

Dacă nu au ales un alt furnizor până la acest moment, oamenii să știe că nu pățesc absolut nimic. Vor primi gaze de la furnizorii tradiționali, la prețurile din ultima ofertă pe care nu au acceptat-o, care sunt aproape egale cu cele reglementate. Dacă în continuare aleg să nu semneze nimic, au timp un an de zile să facă o alegere. Sfatul meu este să aleagă în acest interval de timp, poate nu chiar peste un an, pentru că atunci va trebui făcută obligatoriu o alegere. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Mihai Nicuț, jurnalist la E-nergia.ro

Ofertele marilor furnizori de gaze nu au fost foarte bune, chiar dacă statul a încercat să-i determine să scadă din preț:

La cei doi mari furnizori nu s-a văzut nimic. Au fost declarații destul de dure ale autorităților. Nu am asistat la oferte foarte bune din partea celor doi furnizori. Oamenii să știe că, cel puțin pe baza datelor din coparatorul ANRE, sunt cel puțin 10 oferte mai bune decât cele pe care le au E.ON și ENGIE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și tot de miercuri, avem parte de o ușoară scădere a prețului la energie electrică, cu jumătate de an înainte de liberalizarea și pentru această piață. Prețul se aplică pentru cei care nu au optat încă pentru piața concurențială.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.