Confidenţialitate

Petre Daea, propus ministru al Agriculturii: „Nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată” | AUDIO

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, cercetat de DNA. Conducerea PSD a votat în unanimitate ca acesta să revina pentru a 5-a oara în Guvern. Întrebat de ziariști ce planuri are pentru contracararea efectelor secetei, Petre Daea a spus că imediat după ce va fi învestit, va merge pe teren și își va face publică strategia.

„În prima oră a activității mele mă voi ocupa de acest lucru. Pentru că în 2017 știți foarte bine că după depunerea jurământului la orele 11 noaptea eu erma la pompa Cama din Giurgiu. Așa voi face și imediat după ce voi depune jurământul: o să mă duc în șantierul muncii al obiectivelor de investiții atât de necesare pentru țară. Tot ceea ce înseamnă sistemele de irigații”, a spus Petre Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Petre Daea: „Nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată”

Ministrul nominalizat la Agricultură spune ca în zonele în care au existat sisteme de irigații situația nu e atât de gravă și e nemulțumit că finanțarea irigațiilor nu a fost inclusă în PNRR.

„Sigur, domnul Barna de la Mediu se referă la seceta pedologică. În sistemul de irigații culturile sunt bune și asta datorită celor două măsuri excepționale pe care le-a luat ministrul Chesnoiu: acordarea gratuită a apei până la stațiile de punere în presiune și punerea sub presiune a apei de la stațiile din unitățile hidraulice cu reducerea energiei până la 50%.

Nu am înțeles de ce foștii miniștrii nu au putut să prezinte Comisiei Europene acel interes formidabil pentru Europa și pentru România – că am spus-o foarte clar – România este semnatară a pactului privind Europa verde și nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată”, a mai spus Petre Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Petre Daea: „Eu nu am o soluție în condițiile în care nu există apă. Cine s-o aducă, de unde s-o aducă, cum s-o aducă, cum s-o folosească în condițiile în care nu există”

Petre Daea a mai declarat ca nu le va interzice cultivatorilor sa își ude grădinile pentru a face economie de apă, dar nu a avut soluții când i s-a spus că în multe zone fântânile au secat.

„Nu, nu, nu, eu nu fac asta și să fie bine înțeles: planta nu poate trăi fără apă. Este factorul vital, iar legumicultorii în general în România și peste tot în România pun aceste culturi în zone sigure de apă. Aceste surse de apă se folosesc seara, noaptea, dimineața, cantități mai mici de apă. Dar ei trebuie să irige că trebuie să mâncăm.

Cu hrana nu-i de joacă. Deci nu ne jucăm de-a asigurarea hranei. De aceea le transmit fermierilor să folosească toate sursele de apă pe care le au. Sigur, acolo unde a secat sursa de apă ce să-i facă. Fără apă nu există nici apă, nici… Eu nu am o soluție în condițiile în care nu există apă. Cine s-o aducă, de unde s-o aducă, cum s-o aducă, cum s-o folosească în condițiile în care nu există”, a mai spus Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Petre Daea, votat în unanimitate pentru șefia Ministerului Agriculturii