Confidenţialitate

Petiție online pentru ca Legea Tuberculozei să fie votată de Parlament

Campanie de strângere de semnături pentru a-i forța pe parlamentari să dezbată Legea Tuberculozei, document care zace de un an în legislativ. Prin această lege, bolnavii de TBC ar urma să beneficieze de o indemnizație lunară și de concediu plătit pe întreaga durată a tratamentului.

Tuberculoza nu este boala sărăciei, așa cum greșit se crede. Este o maladie extrem de contagioasă, care poate afecta orice persoană cu un sistem imunitar scăzut, dar, în același timp, este o boală care poate fi tratată. Jurnalista Paula Rusu se numără printre bolnavii care au reușit să învingă tuberculoza, iar proiectul legislativ depus la Parlament – semnat și inițiat de 107 parlamentari, s-a născut din propria experiență.

Petiția poate fi semnată AICI

În clipa de față, bolnavul de tuberculoză poate primi între șase luni și până la un an concediu medical pentru a se trata de tuberculoză. Dacă, în schimb, faci forma rezistentă la antibiotice, tratamentu, poate dura până la doi ani și jumătate. Ce se întâmplă din clipa în care treci de un an de zile de concediu medical? Statul te trimite în pensie. Pentru cineva care nu are stagiu de cotizare, pensia înseamnă 8 sau 10 lei, sau 12 lei pentru restul perioadei de tratament. Ce poți face cu 12 lei? Înseamnă să mori de foame, nu de boală”, a povestit Paula Rusu.

Însă, până acum aleșii nu au considerat că o boala care ucide zilnic trei români este o prioritate pentru bolnavi și pentru sistemul de sănătate, în general.

De aceea, a fost lansată o petiție online, prin care inițiatorii speră să strângă cât mai multe semnături prin care să-i convingă pe parlamentari să pună pe ordinea de zi proiectul. Petiția poate fi semnată de oricine și este susținută de asociațiile pacienților care au suferit de tuberculoză și de cele mai mari organizații care luptă pentru drepturile pacienților, inclusiv de Stop TB Partnership (ONU), organizație de luptă împotriva tuberculozei la nivel mondial.

Proiectul aflat în prezent la Camera Deputaților, for decizional, oferă soluțiile necesare la principalele probleme pe care le ridică tratamentul și prevenția TBC:

  • Dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toți pacienții.
  • Indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu
  • Informarea și educarea populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă cu scopul de a preveni răspândirea infectării

În prezent, România este pe primul loc în Europa în privința îmbolnăvirilor și deceselor cauzate de TBC.