Pesticidele care omoară albinele, interzise în România și Lituania

Pesticidele care omoară albinele au fost interzise la noi în țară și în Lituania în urma unei decizii a Comisiei Europene. În România, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, autorizase acest tip de pesticide în urmă cu doar două săptămâni.

Ministrul autorizase pesticidele care ucid albinele la cererea a trei dintre cele mai puternice organizații patronale din domeniul agricol: Asociația Producătorilor de Porumb, Federația Națională PRO AGRO și Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

Ministerul Agriculturii a susținut că decizia de a autoriza de urgență pesticidele care ucid albinele s-a bazat pe două argumente. În în România nu există nici o altă alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pierderile de producție din cauza atacurilor dăunătorilor de sol, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare. Nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea semințelor împotriva dăunătorilor, iar dacă nu pot folosi pesticidele ar pierde 38% din producție.

Pe de altă parte, Comisia Europeană arată că nu consideră ”justificate” autorizările de urgență date de România. ”Nu putem accepta ca statele membre să continue utilizarea persticidelor care afectează mediul și biodiversitatea, când sunt disponibile alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate și securitatea alimentară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS