Confidenţialitate

Peste jumătate dintre români au încredere în Uniunea Europeană

57 la sută dintre români au încredere în Uniunea Europeană, arată un sondaj realizat Mercury Research, la comanda Reprezentanței Comisiei Europene în România, la zece ani de la aderarea țării noastre la comunitate.

Același studiu, în cadrul căruia au fost chestionați 1044 de respondenți, arată că 35 la sută dintre familii au un membru care și-a găsit un loc de muncă în Uniune, după 1 ianuarie 2007, moment la care România a devenit membră a blocului comunitar.

În același timp, peste jumătate dintre cei care au răspuns în cadrul sondajului asociază aderarea cu scăderea puterii de cumpărare și achiziția de terenuri de către străini.

De asemenea, sondajul arată că 40% dintre români au o părere neutră despre apartenenţa României la Uniunea Europeană, iar 46% au o părere pozitivă, un procent de 14% având, însă, o părere negativă.

„Imaginea predominantă pe care o au românii despre UE pare să fie aceea a unui proiect de pace şi o bună înţelegere atât între statele membre, cât şi în relaţia cu exteriorul”, a declarat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

În opinia românilor, atuuri ale Uniunii sunt: relaţiile bune dintre statele sale membre (48%), democraţia şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept (46%), capacitatea UE de a promova pacea şi democraţia dincolo de graniţele proprii (41%), puterea economică, industrială şi comercială (35%), siguranţa alimentară şi calitatea hranei în Europa (34%), capacitatea UE în domeniul ştiinţei, cercetării şi inovării (34%), angajamentul în materie de mediu (34%), înaltele standarde de viaţă ale cetăţenilor UE (34%) şi calitatea infrastructurii din UE (32%).

Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu a precizat că românii vor să intre în Spațiul Schengen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La prezentarea acestui sondaj, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a fost întrebat de un jurnalist și dacă imaginea României nu este afectată de faptul că președintele Camerei Deputaților, în același timp și președinte al PSD, Liviu Dragnea, este condamnat penal și acuzat în alte două dosare.

Și asta în contextul în care din ianuarie 2019, România va conduce Consiliul European.

Victor Negrescu a declarat că momentul nu trebuie politizat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.