Confidenţialitate

Peste 80% din partide nu și-au publicat rapoartele de venituri și cheltuieli pe anul trecut, arată o analiză Expert Forum | AUDIO

Doar 32 de partide din 189 și-au publicat rapoartele de venituri și cheltuieli pe anul trecut, în Monitorul Oficial, așa cum cere legea, arată o analiză Expert Forum. Asta înseamnă că peste 80% dintre partidele politice nu și-au făcut publice datele privind veniturile și cheltuielile.

Septimus Roman de la organizația neguvernamentală spune că problema e lipsa unor sancțiuni dure din partea statului:

„Trebuie să raporteze și partidele care n-au niciun venit sau nicio cheltuială, întrebarea este de ce nu publică. Poate să fie vorba de lipsă de interes, de lipsă de cunoaștere a legii dar mai este o chestiune și anume cât costă să publici în Monitorul Oficial. Costă 146 de lei o pagină, care pentru un partid mic, care are venituri de 3.000 de lei pe an, poate însemna ceva, nu mai zic de partidele mari, care publică întregi liste.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Expert Forum, partidele, care anul trecut au primit de la bugetul public peste 250 de milioane de lei, nu sunt transparente în privința felului în care cheltuie banii.

Oficial, cele mai mari sume sunt cheltuite pentru publicitate, însă nu este limpede în toate cazurile ce firme obțin contractele:

„Cea mai mare parte a banilor merg pe publicitate și personal, dar rămâne foarte limitat cu privire la furnizori. Practic, noi nu știm cine sunt furnizorii, vorbim, repet, de 250 de milioane, dacă comparăm în termen de achiziții, este o sumă foarte mare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inquam Photos / Octav Ganea