Confidenţialitate

Peste 400 de liceeni au luat parte la tabără organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi

Peste 400 de liceeni din București au participat săptămâna trecută, la Costinești, la o tabără organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi, în parteneriat cu PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, din cadrul Primăriei Bucureşti.
Timp de șase zile, elevii au beneficiat de un program intensiv de inițiere și formare în artele spectacolului, la finalul căruia au pus în scenă o reprezentație artistică pe care au creat-o alături de mentorii lor.

Cinci spectacole originale, realizate de către liceeni și mentorii Cantus Mundi, au umplut de energie și poveste scena Teatrului de Vară Costinești. Alături de 22 de formatori, adolescenții au învățat prin ateliere zilnice care este întregul proces de realizare a unui spectacol: de la stabilirea tematicii, repetiții, comunicarea și promovarea evenimentului către public și până la controlul emoției în prestația live, pe scenă, în fața publicului.

Participanții taberei au fost repartizați în grupe de maximum 80 de persoane, fiecare fiind coordonată de o echipă de profeșioniști din lumea muzicii și domenii conexe producției de spectacol. Cu suportul constant al unui regizor, un coregraf și a unui dirijor, adolescenții din fiecare grupă au beneficiat de un sistem educațional interactiv și complex, parcurs alături de formatorii lor, care le-au coordonat pașii necesari în realizarea unui spectacol.

Inițiativa face parte din proiectul „Tabăra Elevilor Activi şi Merituoşi – TEAM 2019”, dedicat elevilor bucureșteni, cu rezultate școlare și extrașcolare deosebite, precum și elevilor implicați în activități de voluntariat, activități sportive sau cultural-artistice organizate de PROEDUS sau în parteneriat cu acesta.

Tabăra de la Costinești a continuat proiecul Cantus Mundi Camp, care s-a desfășurat în perioada 1 – 27 august, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului și Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului De Stat”.

Au fost organizate 5 serii de tabere în Sinaia și Neptun, reunite generic sub denumirea „Cantus Mundi Camp”, proiect adresat copiilor care provin din medii sociale defavorizate și celor cu deficiențe.

Peste 130 de copii au beneficiat gratuit de „Cantus Mundi Camp” și de atelierele educaționale coordonate de formatorii Cantus Mundi. Taberele au oferit și un program recreativ, stimulând interactivitatea participanților și dezvoltarea culturală prin excursii în zone de interes turistic și istoric.

Parte din același amplu demers educațional desfășurat de Programul Național Cantus Mundi la nivel național a fost și replicarea Atelierului de Muzică Cantus Mundi în 13 tabere din județele Neamț și Tulcea, în cadrul programului „ARC”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Cu ajutorul a 10 formatori Cantus Mundi, peste 1.000 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora, au învățat să-și dezvolte abilitățile de comunicare și relaționare prin muzică.